Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
28. siječnja 2020.
Vrijedna investicija

Projekt vrijedan 37 milijuna kuna: Gradnja sortirnice u Mihačevoj dragi do kraja 2021. godine

 Sortirnica bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga / Snimio Roni BRMALJ
Sortirnica bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2019. u 7:50 2019-10-25T07:50:00+02:00

Sortirnica u Mihačevoj dragi bit će kapaciteta obrade prethodno odvojenog komunalnog otpada od 7 tona po satu, vrijednost izgradnje je više od 37 milijuna kuna. EU daje 85 posto novca

RIJEKA  Sortirnica koja bi se trebala graditi u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva draga je u fazi - dokumentacije. Do sada je za ovaj projekt Grad Rijeka izradio projektnu dokumentaciju, odnosno glavni i izvedbeni projekt, izradio elaborat izvedivosti projekta, ishodio građevinsku dozvolu i riješio imovinskopravne odnose na lokaciji izgradnje, a riječ je o prostoru od čak 5.600 četvornih metara. Sada je u tijeku proces dodjele EU sredstava putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Kako saznajemo od Odjela gradske uprave za komunalni sustav, sortirnica u Mihačevoj dragi bit će kapaciteta obrade prethodno odvojenog komunalnog otpada od 7 tona po satu, vrijednost izgradnje je više od 37 milijuna kuna, a Europska unija u projektu može sudjelovati maksimalno s 85 posto od prijavljenog iznosa. Projekt treba biti gotov do kraja 2021. godine.

Sortirnice su jedan od važnih dijelova sustava gospodarenja otpadom, s obzirom da se sortiranjem odvojeno prikupljenog otpada povećava kvaliteta i vrijednost odvojeno prikupljenih korisnih sirovina iz otpada, a time i plasman tih sirovina na tržište.

Nadalje, treba naglasiti da će ovaj sadržaj dodatno obrađivati uz riječki otpad i onaj koji se sakuplja u Kraljevici, Kostreni, Bakru, Čavlima, Viškovu, Jelenju, Klani i Kastavu što je, zapravo, djelokrug rada KD-a Čistoća.

Temelj za rad sortirnica je uspostavljena aktivnost selektivnog prikupljanja otpada putem tri vrste spremnika za odvojeno prikupljanje, a što je na ovom području - Rijeke i prstena - uvedeno još 2015. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze