Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
12. prosinca 2019.
14. izdanje

Martinja pul Marčeji: U petak fešta za sve vinare i prijatelje vina

Foto Marin Aničić
Foto Marin Aničić
Autor:
Objavljeno: 5. studeni 2018. u 17:58 2018-11-05T17:58:52+01:00

Martinja pul Marčeji otvorenog je tipa, za sve posjetitelje, vinare i prijatelje vina

VIŠKOVO U povodu obilježavanja Martinja, 11. studenog, Udruga Marčeji organizira u petak, 9. studenog manifestaciju 14. Martinje pul Marčeji, koja je najavljena na konferenciji za novinare.

– Na temelju starih zapisa o proslavi Martinja u Marčeljima te usmene predaje starijeg stanovništva sela Marčelji, prije četrnaest godina pokrenut je program proslave Martinja u Staroj školi u Marčeljima. Martinja pul Marčeji otvorenog je tipa, za sve posjetitelje, vinare i prijatelje vina.

Ostvarena je suradnja s mladim stručnjacima – tehnolozima iz Vinarije Matošević, vrhunske vinske kuće iz Istre koja je znalcima dobre kapljice itekako poznata, kao i s Tomislavom Pavlešićem, dipl. ing. agr., predavačem na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, rečeno je na konferenciji.

Kako je istaknuto, radi transparentnog i tajnog ocjenjivanja, uzorci vina prikupljat će se dva dana prije manifestacije, u srijedu, 7. studenog od 18 do 21 sat u prostorijama Boćarskog kluba Marčelji. Prikupljeno vino ocjenjivat će se dan kasnije, u četvrtak, 8. studenog, nakon čega se odabiru tri najbolja vina iz svake od četiri kategorije – domaće, miješano i sortno bijelo vino te crno vino, s time da je uvjet prihvaćanja uzoraka vina da se isto donesi u staklenim bocama.

Organizatori ističu kako se tehnolozi prilikom ocjenjivanja vina služe složenom matricom prema američkom modelu ocjenjivanja vina.

Martinje pul Marčeji počinje u petak u 20 sati uvodnim izlaganjem enologa Tomislava Pavlešića o ovogodišnjoj berbi, također daje se kratki osvrt na proteklu vinsku godinu, kao i komentar i osvrt na prikupljene uzorke vina te stručni savjeti. Nakon navedenog, slijedi dodjela priznanja za najbolje ocijenjena vina i proglašenje ukupnog pobjednika 14. Martinje pul Marčeji, što je uvijek najnapetiji dio programa. Slijedi degustacija ocijenjenih uzoraka vina i druženje vinara i ljubitelja vina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.