Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Terenska nastava

foto Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku inspiracija mladim stvaraocima iz Kostrene

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2019. u 11:50 2019-10-25T11:50:31+02:00

Više od tisuću osnovnoškolaca ovih je dana prošlo grobničkim Kaštelom i inspirirani njegovim prostorima stvaralo nova učenička djela. Radovi nastali u tim radionicama bit će izloženi 7. studenog baš u Kaštelu

GRAD GROBNIK - Učenici Osnovne škole Kostrena, njih četrdesetak, posjetilo je drevni Frankopanski kaštel u Gradu Grobniku te, ispunjeni dojmovima nakon obilaska njegovih kula, zidina, atrija, galerije i muzeja, sudjelovalo u likovnim, literarnim, povijesnim i glazbenim radionicama, iz kojih su potom nastala nova učenička djela.

Riječ je o svojevrsnoj terenskoj nastavi naziva Grobničkojesenski dani, što se održava u sklopu Grobničke jeseni, tradicionalne tromjesečne kulturno-znanstvene manifestacije koju već gotovo tri desetljeća organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.

- Već je šire poznat konkretan doprinos projekta Darovani zaštiti, očuvanju i promicanju kulturno-povijesne baštine, osobito nematerijalne kao nezamjenjive poveznice cijele zajednice, što provodimo na poseban način - u sinergiji sa suvremenim dječjim stvaralaštvom. Više od dva desetljeća je tijekom cijele školske godine živa neprekidna suradnja grobničke Katedre s osnovnim školama Primorsko-goranske županije, a od ove godine su svi programi i druge aktivnosti u sklopu projekta Darovani pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje, kazala je tajnica grobničke Katedre Vlasta Juretić.

Dodala je kako su Katedrini programi već godinama pretežito namijenjeni djeci i mladima, pa tako i grobničkojesenski. Upravo je pri kraju ovogodišnji rad literarnih, likovnih, povijesnih, glazbenih i drugih radionica u Kaštelu Grobnik, u kojem sudjeluju učenici osnovnih škola - stalnih suradnica KČS Grobnišćine.

Čakavska pjesma

- Ove svojevrsne terenske nastave provodimo zajednički već desetak godina, pod nazivom Grobničkojesenski dani. Svoj grobničkojesenski dan već su odradile osnovne škole Sveti Matej Viškovo, Srdoči, Čavle, Jelenje-Dražice i Kostrena, a još će nas posjetiti i škole iz Bribira i Novog Vinodolskog. Sveukupno više od tisuću osnovnoškolaca ovih je dana prošlo ili će proći našim grobničkim Kaštelom i inspirirani njegovim prostorima stvarati nova učenička djela, kazala je Juretić, dodajući kako će radovi nastali u spomenutim radionicama biti izloženi 7. studenog upravo u grobničkom Kaštelu.

Foto: M. GRACIN

- Prvi put sam u Gradu Grobniku i ovom prelijepom kaštelu. jako mi se sviđa, sve što smo vidjeli je prelijepo. Ja sam sudjelovala u glazbenoj radionici gdje smo plesali ples uz čakavsku pjesmu, odnosno na moderan način obrađenu tararajčicu s otoka Krka, kazala je Ema Dželalija, učenica 4.a razreda OŠ Kostrena. Šestašica Tara Kovačić također je prvi put u Kaštelu, koji je i nju oduševio na prvu.

- I ja sam sudjelovala u glazbenoj radionici u kojoj smo učili kroz pokret, pjesmu i svirku. Mislim da sam puno toga naučila. Inače, grobnički je kaštel prekrasan, oduševljena sam.

Inspiraciju za literarne radove u grobničkom je kaštelu našla Ana Dundović, učenica 4.b razreda, kojoj je ovo također bio prvi posjet Kaštelu.

Prekrasni dojmovi

- Jako mi se sviđa, oduševljena sam. Najprije smo obišli Kaštel iznutra, njegov atrij i okolo i sve je prelijepo. U literarnoj radionici radila sam radove s temom primorskog kraja, Grobnika i jeseni. Recitirali smo i zabavljali se. Sigurno ću ponovno doći.

Foto: M. GRACIN

Učenik 2.b razreda Ante Štiglić svoje je radove u literarnoj radionici stvarao na temu mora i Grobnika.

- Prvi put sam u Gradu Grobniku, prvi put i u ovom prekrasnom Kaštelu. Jako mi se sviđa, kule, atrij, Zavičajni muzej, ma sve je prekrasno.

Lorena Vulić, učenica 4.d razreda također je sudjelovala u literarnoj radionici, gdje su nastali njezini radovi s temama kaštela i jeseni.

- Kaštel je prekrasan, posebno mi se sviđa pogled. Puno toga smo naučili i svakako ću ponovo doći.

Foto: M. GRACIN

Prvi put u Kaštelu

S kostrenskim su učenicima u posjet Kaštelu došle i njihove učiteljice, Ivana Prelc Rukavina, učiteljica likovne kulture, Nataša Mažar Baljak, učiteljica razredne nastave i voditeljica čakavske grupe od 1. do 4. razreda i Nataša Tonković, učiteljica glazbene kulture.

Većina učenika iz OŠ Kostrena u Kaštelu je bila prvi put, ali s obzirom na njihove pozitivne dojmove koje su pretočili u svoje radove, za vjerovati je kako će posjet Gradu Grobniku u skorijoj budućnosti ponoviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu