Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Zavjetni blagdan

foto/video Predsjednica sudjelovala u rapskim Križima, stoljetnoj zavjetnoj procesiji

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2019. u 10:08 2019-04-28T10:08:00+02:00

Riječ je o zavjetnim procesijama iz svih sedam župa otoka, koje toga nedjeljnog jutra iz svoje župne crkve hodočaste u Grad Rab, Gospi Rapskoj i na zajedničku misu u Velu crikvu, nekadašnju katedralu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije

RAB Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svoj je trodnevni boravak u Primorsko-goranskoj županiji započela na otoku Rabu pridruživši se sa zamjenicom župana primorsko-goranskog Marinom Medarić i suradnicima Križima, jedinstvenom stoljetnom zavjetnom blagdanu Rabljana, zajedničkom blagdanu svih rapskih župa koji se od polovice 15. stoljeća neprekinuto održava svake godine na posljednju nedjelju mjeseca travnja.

Riječ je o zavjetnim procesijama iz svih sedam župa otoka, koje toga nedjeljnog jutra iz svoje župne crkve hodočaste u Grad Rab, Gospi Rapskoj i na zajedničku misu u Velu crikvu, nekadašnju katedralu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Slavlje ovogodišnjih Križi predvodio je umirovljeni biskup krčki mons. Valter Župan dočekavši u Gradu Rabu, na skalama Bobotinama, u procesiji župe Rab ostalih šest procesija. Kako je to od davnina, predvoditelj slavlja je u rukama nosio sliku Čudotvorne Gospe Rapske koju stoljećima čuvaju rapske benediktinke u svojoj crkvi sv. Andrije Apostola. 

Predsjednica se Križima pridružila u Gradu Rabu, u procesiji župe Rab, zajedno s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem i načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem, te s Rabljanima sudjelovala na svečanoj misi. Koliko je poznato, bilo je to prvi put da jedan predsjednik Republike sudjeluje u tome starodrevnom blagdanu otoka Raba.

Rabljani su srdačno predsjednicu pozdravili i nakon svečane mise, a ona je svoje dojmove sažela rekavši da je procesija za Križima zaista fantastična, da se osjeća duh zajedništva, i da je to sjajan početak posjeta kvarnerskim otocima.

Veličanstvena je i ove godine bila zajednička procesija svih rapskih župa dok je s molitvama i pjesmama, puna kolorita rapskih narodnih nošnji prolazila obalom do Grada Raba. A onda praćena svečanim kanpananjem sa zvonika nekadašnje katedrale prolazila pred slikom Gospe Rapske i kamenim ulicama grada do Vele crikve.

OT2804TI8
Predsjednica u zavjetnoj procesiji za "Križima" u Rabu / Foto Ivica Tomić

Svaka od sedam župa, procesija, skupljene u jednu, bila je predvođena procesijskim križem i svojim župnikom, prepoznatljiva i po župnim zastavama. Sve zajedno gradom je predvodio procesijski križ iz nekadašnje katedrale, i naravno Vela crikva je bila prepuna vjernika, zapravo nisu svi u nju mogli stati. 

S Križima je povezano puno toga u životu Rabljana, i opet se potvrdilo koliko su ponosni na tu svoju baštinu, koliko im Križi znače; kako povezuju prošle i sadašnje generacije žitelja ovog lijepog otoka; da je kršćanstvo izniman dio njegovog identiteta. Ponovo se pokazalo koliko su Križi važni i veliki po svojoj poruci, višestoljetnoj povijesti, ali i u sadašnjosti. Jer, u procesijama su u Grad Rab - ispuniti zavjet svojih predaka, sa svojim osobnim i zajedničkim molitama i sa zahvalama – i ove godine došli mnogi, i stariji i mladi, i cijele obitelji.

IMG_3857

IMG_3864

IMG_3872

IMG_3866

IMG_3858

IMG_3875

IMG_3874

IMG_3876

IMG_3878

IMG_3879

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.