Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Barka na Studencu

foto/video NEREZINSKI MUAJ Pogledajte višestoljetni običaj koji slavi proljeće ali i kalafate

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2019. u 19:26 2019-05-05T19:26:31+02:00

NEREZINE Koliko će Žuklići, nono Anton i tata Robert morati nerezinskim dečkima platiti za otkup barke koja je  ujutro osvanula na Studencu, centralnom trgu ovog pitoresknog lošinjskog mjesta, upitali smo njihovu unuku i kćer Robertu radi koje je barka i doživjela »muajsko« preseljenje. Muaj je višestoljetni nerezinski običaj kojim svake godine Nerezinci slave proljeće, mladost, rađanje novog života ali i nadaleko poznatu svoju kalafatsku povijest.

Slave tako da prve nedjelje u svibnju, nakon mise u Crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije na Studencu osvane barka one djevojke koja bi se po pretpostavci nerezinskih mladića trebala prva udati. Osvane na trgu još štošta, zapravo sve ono što su nerezinski dečki noć prije uspjeli donijeti iz svih »djevojačkih dvorišta« Nerezina. Uz sve nabrojano uzeto iz mora i »s privrata« mladi Nerezinci još dovuku hrast tj. dubac osnov od koje su kalafati izrađivali barke. Vraški posao, kazat će svatko tko vidi Studenac u to nedjeljno jutro.

Z0505MG8
Običaj Muaj u Nerezinama / Snimio Marko GRACIN

U ono današnje, od igle do kosilice. Istina barka nije bila drvena ali Roberta će se, predviđaju nerezinski dečki udati do idućeg Muaja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.