Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Nadzor

Za katamarane Jadrolinije se zanima i DORH, Vlada o svemu šuti. Zašto?

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 7:08 2019-07-25T07:08:57+02:00

Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao ni od Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci te Jadrolinije nismo dobili odgovor na pitanje što je u svom nadzoru otkrilo Ministarstvo i o čemu je zapravo obaviješten DORH

ZAGREB - Za postupak javne nabave u kojem je Jadrolinija trebala kupiti četiri katamarana, ali je kupljen samo jedan, zanima se i Državno odvjetništvo, otkrila je to Vlada u svom službenom dokumentu, odnosno odgovoru na zastupničko pitanje Ines Strenja Linić (Most).

Točnije, zastupnica Mosta je Vladu pitala jesu li njezine službe provele nadzor te nabave i jesu li kaznili odgovorne, a Vlada je sama navela kako je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci zatražilo da mu se dostave rezultati nadzora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Poništena nabava

Strenja Linić je svoje pitanje postavila Vladi još u travnju i htjela je znati je li Vlada provela inspekcijski nadzor javne nabave u Jadroliniji koja je lani trebala nabaviti dva polovna i dva nova aluminijska katamarana, a vrijednost nabave bila je 282 milijuna kuna s PDV-om.

Polovne katamarane trebao je isporučiti TB Shipyards dok je isporuku novogradnje dobio Damen. Domaći brodari negodovali su od početka na uvjete natječaja, posebice kratkoću rokova, a i sam resorni ministar Oleg Butković još je lani u srpnju rekao da »postupak koji je napravljen u Jadroliniji nije bio onakav kakvog je htio i kakav je trebao biti.

- Znači - nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat - rekao je Butković prije godinu dana u Splitu. Prije godinu dana je i poništena nabava polovnih katamarana od TB Shipyardsa uz objašnjenje da je utvrđen »značajan tehnički nedostatak vezan uz pogonski vijak koji nije mogao biti ranije primijećen što predstavlja velik i neprihvatljiv rizik za naručitelja«. Damen je rujnu prošle godine isporučio jedan katamaran, od isporuke drugog neće biti ništa, a članovi uprave Jadrolinije, od kojih su neki sad već bivši, međusobno su se optuživali za tu situaciju.

Vlada u svom odgovoru zastupnici Mosta kaže da su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavili uvid u dokumentaciju provedenog postupka javne nabave i u raspoložive dokumente vezane uz planiranu obnovu flote te je izrađeno pisano izvješće naziva Kronologija postupanja prilikom pripreme i provedbe postupka javne nabave za kupnju četiri brza putnička broda koje je naručila Jadrolinija.

3292480

- Navedeno izvješće dostavljeno je ministru mora, prometa i infrastrukture i članovima Skupštine društva, a s istim je na njihov zahtjev upoznato i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, stoji u Vladinom odgovoru. Dodaje se i to da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provelo je upravni nadzor sukladno Zakonu o javnoj nabavi te da u postupku nadzora nisu utvrđene nepravilnosti koje bi imale obilježja prekršaja propisanog Zakonom o javnoj nabavi.

Bez komentara

Što je u svom nadzoru pronašlo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Vlada ne navodi, pa smo to pokušali saznati u samom ministarstvu.

Međutim, na naš upit što je pokazao njihov nadzor i o čemu je zapravo obaviješten DORH, iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture odgovaraju da je »izvješće o obavljenom uvidu u raspoložive dokumente provedenog postupka javne nabave koje su izradili njihovi predstavnici dostavljeno Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci na njihov zahtjev«.

Dakle, izbjegli su odgovoriti što je pokazao nadzor te su nas uputili da se za sve informacije o daljnjim postupanjima obratimo Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Puno više detalja nismo uspjeli dobiti ni u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci koje je na naše pitanje čime je motiviran njihov interes za javnu nabavu katamarana u Rijeci odgovorilo da »državna odvjetništva ne komentiraju svoja postupanja prije donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, a nakon donošenja iste u pravilu se o državnoodvjetničkoj odluci izdaje pravovremeno priopćenje«.

Sva spomenuta pitanja uputili smo i Jadroliniji, ali iz te državne kompanije ni nakon dva dana nismo dobili nikakav odgovor.

Nedostaci i oštećenja

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je na naše pitanje kako su razriješeni odnosi s isporučiteljima brodova odgovorili da je javni natječaj rezultirao nabavkom vrhunskog, trenutno najbržeg, katamarana u floti, a da su, nakon što su Jadrolinijine stručne službe odradile inspekcijski nadzor dvaju rabljenih katamarana, ustanovljeni značajni strukturalni tehnički nedostaci i oštećenja (trup, kormilo, propeleri), ali i odstupanja od karakteristika brodova navedenih u ponudama.

- Budući je konkretan predmet u tijeku pred Trgovačkim sudom u Rijeci, tužba ponuditelja, kao niti Jadrolinijin odgovor na tužbu, nije predmet javne rasprave, odgovor je iz Ministarstva na naše pitanje može li se dogoditi da Jadrolinija plati penale, ili da zatraži da ih njoj plate isporučitelji.

Dodaju i da je Ministarstvo gospodarstva provelo inspekcijski nadzor nad provedenim postupkom javne nabave i da nisu uočene nikakve nepravilnosti, te da je jedan ponuditelj ranije podnio i žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja je odbačena rješenjem DKOM-a kao neuredna.

Protiv rješenja ponuditelj je pokrenuo i upravni spor koji je okončan odbijanjem tužbenog zahtjeva u cijelosti, zaključuje svoj odgovor resorno ministarstvo koje nije otkrilo jedino to što je pokazao njihov nadzor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu