Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
29. siječnja 2020.
Nagrada

Vrijedno priznanje hrvatskom proizvodu: Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

Vrijedno priznanje hrvatskom proizvodu: Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu
Vrijedno priznanje hrvatskom proizvodu: Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2018. u 15:00 2018-01-18T15:00:00+01:00

Priznanje daje dodatnu motivaciju za daljnju nadogradnju sustava, ali i stvaranje novih inovativnih projekata, kaže  direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić

RIJEKA Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji. Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u srijedu navečer u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj.

Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.

Izvrstan alat

 – U Hrvatskoj smo s velikim veseljem dočekali vijest o kandidaturi sustava eVisitor za nagradu UNWTO-a, a ova osvojena nagrada i treće mjesto čine nas osobito ponosnim. Sustav eVisitor je vrlo važan projekt za cjelokupni hrvatski turizam, pa nam je izuzetno drago što je njegova kvaliteta prepoznata i u svijetu. Osim što se njime znatno smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, sustav služi kao izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda te marketinških i promotivnih aktivnosti svih korisnika, od iznajmljivača u obiteljskom smještaju pa do turističkih tvrtki i institucija. Ovo priznanje daje nam dodatnu motivaciju za daljnju nadogradnju sustava, ali i stvaranje novih inovativnih projekata kako bi hrvatski turistički sustav bio još uspješniji, poručuje Staničić i dodaje da su finalisti odabrani između 128 prijavljenih inovativnih projekata iz 55 zemalja svijeta, što dodatno ukazuje na ovaj veliki uspjeh projekta Hrvatske turističke zajednice koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj od strane hrvatskih stručnjaka.
 

Četiri potkategorije

Nagrade su bile dodjeljivane u četiri potkategorije, pa su tako u potkategoriji inovativnost u istraživanju i tehnologiji, osim eVisitora iz Hrvatske, bila nominirana još dva projekta. Tako je pobjednikom ove potkategorije proglašen SEGITTUR iz Španjolske za projekt »Smart Tourism System (SIT)«, dok je drugo mjesto pripalo organizaciji EarthCheck iz Australije za projekt »Building Planning and Design Standard (BPDS)«. Izuzev u spomenutoj potkategoriji, UNWTO je nagrade dodijelio i u potkategoriji inovacije u javnoj politici i upravljanju, inovacije u poduzećima te inovacije u nevladinim organizacijama, a svake godine se dodjeljuju i nagrade Ulysses te priznanja za etiku.

– Ovo je još jedno priznanje za hrvatski turizam i dokaz da je Hrvatska danas prepoznata kao jedan od lidera u turističkoj industriji svijeta, naglašava Staničić.

Sustav eVisitor u Hrvatskoj je u punoj primjeni od 2016. godine kao jedinstveno i središnje mjesto prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate boravišne pristojbe. Sustav eVisitor inovativna je platforma koja je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu čime su znatno olakšani svi procesi koje sustav nudi.

Detaljan uvid

Iz HTZ-a naglašavaju i segment praćenja turističkog prometa te da je stoga, zahvaljujući sustavu, u gotovo realnom vremenu moguće pratiti turističke tijekove po različitim parametrima čime se dobiva vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

Inače, direktor Staničić se tijekom boravka u Madridu susreo i s novim Glavnim tajnikom UNWTO-a, Zurabom Pololikashvilijem, a obišao je i hrvatski štand u sklopu nastupa Hrvatske turističke zajednice na sajmu FITUR, koji se održava od 17. do 21. siječnja i na kojem svoju ponudu predstavlja devet suizlagača: turističke zajednice Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Croatia Airlines, Uniline, Kompas Zagreb, Atlas, Abacus Tours, Aronda Adriana Travel i Nave Travel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.