Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 4
Sutra: 6° 6° 4
29. veljače 2020.
Bivši ministar

Varga: Kujundžić je vrhunski liječnik, dobar ravnatelj, ali i vrlo loš ministar

Siniša Varga / Foto: D. JELINEK
Siniša Varga / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 14:45 2018-01-30T14:45:34+01:00

Kad sam bio ministar, 2015. godine, Hrvatska je bila na 16. mjestu, imala je 707 od mogućih 1.000 bodova, i samo su je tri boda dijelila od najboljih sustava. Sada smo pali na 26. mjesto, tik smo do Albanije i 24 boda nas dijele da budemo u društvu najgorih zemalja - upozorio je Varga

ZAGREB Zbog pada Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), bivši ministar zdravstva Siniša Varga pozvao je premijera Andreja Plenkovića da ocijeni tko mu vodi resor zdravstva i zaslužuje li to hrvatsko društvo.

- Milan Kujundžić premijerov je odabranik za resor zdravstva, smatram ga vrhunskim liječnikom, dobrim ravnateljem bolnice, ali je prema pokazateljima očito vrlo loš ministar - ustvrdio je Varga na konferenciji za novinare. Podsjetio je da je za njegova mandata hrvatsko zdravstvo u odnosu na druge države stajalo bitno bolje.

- Kad sam bio ministar, 2015. godine, Hrvatska je bila na 16. mjestu, imala je 707 od mogućih 1.000 bodova, i samo su je tri boda dijelila od najboljih sustava. Sada smo pali na 26. mjesto, tik smo do Albanije i 24 boda nas dijele da budemo u društvu najgorih zemalja - upozorio je Varga, zabrinut zbog toga što nam zdravstveni sustav stagnira i nazaduje.
Zato poziva ministra Kujundžića da poboljša zdravstveno stanje nacije i provodi reforme na dobrobit svih, a predlaže, među ostalim, promicanje zdravog života, uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, suzbijanje pušenja, alkohola, preventivne preglede.

Prema EHCI indeksu, Hrvatska je u 2017. godini pala s 19. na 26. mjesto liste od ukupno 35 europskih država, a razlog pada uglavnom leži u slabijoj dostupnosti zdravstvenih usluga, visokoj smrtnosti od raka i kardiovaskularnih bolesti i manjkavoj prevenciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.