Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Još uvijek nedostaje radnika

"Pojedene" i dodatne kvote: U turizmu već preko 17 tisuća stranaca, poslodavci traže još

Foto Hrvoje JELAVIC/PIXSELL
Foto Hrvoje JELAVIC/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 22:15 2019-07-02T22:15:57+02:00

Ugostitelji i poslodavci u turizmu zatražit će smanjenje poreza, prvenstveno PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu, kako bi se stvorio prostor za povećanje plaća, a time i zapošljavanje i zadržavanje domaćih radnika

ZAGREB Samo tjedan dana nakon što je Vlada za dvije tisuće povećala kvote za uvoz stranih radnika u turizmu i ugostiteljstvu, zahtjevi poslodavaca za stranim radnicima bili su veći od preostalih mjesta.

Dodatne kvote povećale su ukupan broj kvota za strane radnike u ugostiteljstvu na 17.611, a tjedan dana nakon tog povećanja preostalo je još, prema odgovorima koje smo dobili od Ministarstva unutarnjih poslova, 2.160 kvota za radnike, ali je u postupku bilo 2.629 zahtjeva poslodavca što znači da je već 27. lipnja bilo petstotinjak zahtjeva poslodavca više nego što je bilo slobodnih kvota.

Lako je zamisliti da će nakon ovoga poslodavci tražiti da se aktivira i tisuću dodatnih kvota koje je Vlada odobrila uvjetno, odnosno mogu se koristiti ako ljudi tih zanimanja ne bude na Zavodu za zapošljavanje.

Iako za svako zanimanje ne vlada jednak interes, pa su kod nekih poput, recepcionera ili masera, preostale kvote veće od zahtjeva, najviše radnika i dalje nedostaje tamo gdje su i kvote najveće.

Tako su primjerice ukupne kvote za pomoćne radnike u turizmu 7.500, preostalo je još 211 dozvola, a u postupku odlučivanja bilo je 626 zahtjeva poslodavca.

Poslodavci još uvijek nemaju niti dosta kuhara / Snimio Vedran KARUZA

S obzirom na to da je riječ o radnicima za koje se ne traže nikakve specifične kvalifikacije, a poslodavci tvrde da ih među 110 tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj ipak nisu pronašli, očito se ipak radi o tome da ih nisu pretjerano marljivo ni tražili, a i da ne nude privlačne plaće.

Povećanje kvota donijelo je ukupno 6.800 potencijalnih stranih radnika sezonaca u turizmu, a prema dogovorima MUP-a trenutno je preostalo 1.187 kvota, ali je u igri i 1.357 zahtjeva poslodavaca za sezonskim radnicima iz inozemstva.

Uz to traži se i dvadesetak kuhara, kuhara internacionalne kuhinje i konobara više nego što je preostalo kvota.Za danas su ugostitelji i poslodavci u turizmu najavili i sastanak sa sindikatima te konferenciju za novinare na kojoj će zatražiti smanjenje poreza, prvenstveno PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu, kako bi se stvorio prostor za povećanje plaća, a time i zapošljavanje i zadržavanje domaćih radnika.

Od. 1. siječnja 2013. godine u ugostiteljstvu je PDV spušten na deset posto, ali se na toj stopi zadržao do 1. siječnja 2014. godine kada je ta međustopa podignuta na 13 posto, koliko se plaćala do 1. siječnja 2017. godine, kada je ugostiteljstvo izgubilo pravo na sniženu stopu PDV-a i ona je podignuta na 25 posto.

U Hrvatskoj ni ne traže radnike

Dio naših sugovornika iz Vlade koji nisu blagonaklono gledali na povećanje kvota, bez ikakvih analiza, sada kažu da i trenutni višak kvota u graditeljstvu te da opet veći zahtjevi poslodavaca u turizmu od kvota znače da su ti poduzetnici zapravo odustali od traženje domaćih radnika, jer ne žele povećati troškove radnika iznad sadašnje razine i spremni su posebice pomoćne radnike tražiti u inozemstvu.
- Nakon medijskog pritiska dobili su dodatne kvote za radnike i još ministar Pavić kaže da velika većina njih nije ni tražila radnike na Zavodu za zapošljavanje. Logično je da sada traže niži PDV i pozivaju se na to kako turizam čini petinu BDP-a i kako je glavni generator rasta te kako svi naši konkurentni imaju niži PDV. Stvara se dojam da je naša budućnost jedino turizam i ministar financija Zdravko Marić teško će odbiti njihove zahtjeve. Bit će veliki pritisak i u samoj Vladi da se PDV spusti, kaže nam jedan sugovornik iz Vlade. Dodaje da ta odluka ne bi smjela biti donesena bez detaljne analize što je Hrvatskoj donio niži PDV u turizmu od 2013. do 2017. godine, te da će netko građanima morati objasniti zašto je unosnije baviti se ugostiteljstvom nego bilo kakvom proizvodnjom i razvojem tehnologija.

No, sniženje stope na deset posto, nije, kako je poznato, značilo i niže cijene u ugostiteljstvu, niti je omogućilo neko značajnije povećanje plaća.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je od 1. siječnja 2013. godine do 1. siječnja 2017. godine kad je PDV ponovo povećan, rast plaća u ugostiteljstvu bio slabašan, odnosno prosječna neto plaća je porasla za nešto više od tristotinjak kuna i to najviše zahvaljujući promjenama u porezu na dohodak koje je 2015. godine provela Vlada Zorana Milanovića, a kasnije i Vlada Andreja Plenkovića.

Ako su poslodavci posljednjih godina i podizali plaće činili su to uglavnom zbog nedostataka radne snage, a ove godine odlučili su jače pritisnuti Vladu da im omogući uvoz radnika iz inozemstva.

Jednak pritisak za povećanje kvota stigao je i u graditeljstvo, gdje je Vlada podigla kvote za uvoz stranih radnika na 18.800. Od tog broja trenutno su iskorištene 14.383 radne dozvole, slobodno je njih 4.417, a u postupku je 2.624 zahtjeva poslodavaca, što znači da je preostalo još 1.793 radnih dozvola za strane radnike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.