Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Ministar financija

Marić odgovorio ugostiteljima: Za konkurentnost nije bitan samo PDV nego i - cijene

Zdravko Marić / Foto: D. JELINEK
Zdravko Marić / Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. srpanj 2019. u 15:42 2019-07-10T15:42:59+02:00

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je u osvrtu na zahtjeve ugostitelja za smanjenjem PDV-a radi podizanja konkurentnosti, rekao da su za njihovu konkurentnost bitne i cijene, a ne samo PDV.

»Izdvojimo li samo PDV i gledamo samo kroz prizmu tog poreznog oblika, možemo donositi zaključke da u smislu pojedinih zemalja članica imamo više stope na ugostiteljstvo od nekih drugih mediteranskih zemalja, ali kada govorimo o cjenovnoj konkurentnosti, onda nije pitanje kolika je stopa na dodanu vrijednost već koliko je pitanje ukupnih cijena koje imamo«, rekao je Marić nakon sjednice užega kabineta Vlade.

Dodao je da je u okviru svih promjena poreznog sustava velik fokus stavljen na malo i srednje poduzetništvo te da najveći dio ugostitelja pripada tom segmentu.

Nada se da će unutar sljedeća tri tjedna Ministarstvo financija naći dodatne mjere koje će unaprijediti porezni sustav i učiniti ga dodatno konkurentnijim, kako bi bio stimulans poreznim obveznicima i gospodarstvu.

»Sigurno ćemo razmatrati i problematiku PDV-a, međutim još je rano donositi bilo kakve zaključke«, kazao je Marić.

Dodao je kako ne treba gledati jedan segment izdvojeno, te da će se i što se tiče zahtijeva ugostitelja, gledati kompletni porezni sustav.

»Što će se na kraju iznjedriti i s čim ćemo doći kao prijedlogom i što će u konačnici Vlada usvojiti, vidjet ćemo«, kazao je te dodao kako je plan da do kraja srpnja imati prijedlog mjera, nakon čega slijedi javno savjetovanje, kako bi nakon toga Vlada te mjere usvojila i na jesen ih uputila u Sabor.

Ponovio je kako će se gledati kompletan porezni sustav i svi porezni oblici te da može doći do rasterećenja nađe li se fiskalnog prostora u smislu proračuna.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske u srijedu je Vladi predala zahtjeve u kojima između ostalog traži snižavanje stope PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na 13 posto, te uvođenje vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu.

Traže i ukidanje poreza na potrošnju na državnoj razini. Zahtijevaju i priznavanje troškova reprezentacije u potpunom iznosu, neoporezivi tretman napojnica te troška smještaja i toplog obroka za sve zaposlenike. Naposljetku, tu je i zahtjev za svrstavanje viškova odnosno manjkova u blagajni u kategoriju lakših poreznih prekršaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.