Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Snima se glazba

HRT snima serijal ''Predsjednik'' o Franji Tuđmanu čije prikazivanje počinje u prosincu

Foto N. Reberšak
Foto N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2019. u 14:24 2019-06-11T14:24:07+02:00

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) u utorak je počeo snimanje glazbe za dokumentarno-igrani serijal "Predsjednik" koji se snima u povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a čije se emitiranje na HRT-u očekuje u prosincu ove godine.

Glazbu za serijal koji za HRT snima neovisna produkcijska kuća Intermedia grupa skladao je poznati hrvatski skladatelj i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i ravna Simfonijskim orkestrom HRT-a.

"Ovo je vrlo zanimljiv projekt jer se radi o jednoj fantastičnoj ličnosti, stvoritelju naše države. S jedne strane, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku. Koristio sam  se folklorom iz nekoliko krajeva, i čak sam našu himnu transformirao u tu glazbu", rekao je Kabiljo.

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ova programskog odjela Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala, rekao je da će serijal, naručen u povodu 20. obljetnice smrti predsjednika Tuđmana, imati deset epizoda u trajanju od po 52 minute i obuhvatit će cijelu njegovu biografiju.

Scenarist i redatelj tog HRT-ovog projekta Gordan Malić najavio je da gledatelje javne televizije oočekuje dokumentarno-povijesna drama. "Serijal sadrži gotovo sva bitna razdoblja političkog razvoja Hrvata i Tuđmanove biografije koja se u dosta elemenata s time poklapa", rekao je Malić.

Atraktivnosti serijala doprinijet će i brojne igrane scene bez dijaloga, kao i razgovori sa  sedamdesetak sugovornika uz korištenje arhivskih foto i videomaterijala te autentičnih dokumenata iz raznih razdoblja dosad nepoznatih široj javnosti, najavili su s HRT-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.