Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Šestero osumnjičenih

DORH istražuje: Riječki poduzetnik Mirko Pavičić oštetio Croatia osiguranje za 1,6 milijuna kuna?

Foto Fiore Vežnaver
Foto Fiore Vežnaver
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2017. u 10:31 2017-02-03T10:31:34+01:00

Sumnja se da je Pavičić, koristeći prijateljske odnose s Ivanom Vanjom Frančiškovićem i Vesnom Humljak, čelnicima filijale Croatia osiguranja u Rijeci, zatražio da se u pokriće osiguranja uzme pomorska nezgoda motorne jahte u vlasništvu njegove tvrtke Amec, iako je znao da dokumentacija o nezgodi nije potpuna

Još nisam dobio rješenje iz Državnog odvjetništva da je protiv mene otvorena nova istraga pa ne mogu ništa konkretno govoriti o tome, niti komentirati slučaj. No, siguran sam da su službe u Rijeci i Zagrebu koje se bave poslovima osiguranja radile sve u duhu zakona, struke i po pravilima osiguranja. Šteta oko tog broda kojeg navodite likvidirana je kao i svaka druga. Rješavano je nebrojeno šteta, no sjećam se da je polica za brod koji spominjete bila valjana. Ne bježim ni od čega, ali naglašavam da se u svim slučajevima radilo stručno, pa i u ovome, za koji kažete da je postao predmet istrage.

Izjavio nam je to u telefonskom razgovoru 69-godišnji Ivan Vanja Frančišković, jedan od šestero osumnjičenih protiv kojih je riječko Županijsko državno odvjetništvo donijelo rješenje o provođenju istrage, smatrajući da se dogodila malverzacija u slučaju namirenja štete na jahti oštećenoj u havariji prije desetak godina te da se vlasnik jahte, riječka tvrtka, okoristila za oko 1,6 milijuna, na štetu osigurateljske tvrtke.

Riječ je o jahti tvrtke Amec iz Rijeke i tadašnjem vlasniku te firme, 69-godišnjem Mirku Pavičiću, poznatom i uspješnom poslovnom čovjeku iz Rijeke, kojeg mnogi nazivaju i »kraljem Korza«, zbog niza poslovnih prostora u središtu Rijeke u kojima posluje. Pavičić je formalno šestoosumnjičeni u slučaju, dok je Ivan Vanja Frančišković, danas redoviti profesor na riječkom Ekonomskom fakultetu, drugoosumnjičeni u istrazi, a u vrijeme inkriminacija bio je direktor filijale Croatia osiguranja u Rijeci. Izvori bliski slučaju navode da je prvoosumnjičeni 66-godišnji Zoran Zaninović iz Zagreba, koji je u vrijeme inkriminacija bio odgovorna osoba u generalnoj direkciji Croatia osiguranja u Zagrebu, dok je trećeosumnjičena 58-godišnja Vesna Humljak koja je u inkriminirano vrijeme bila direktorica sektora prodaje osiguranja prijevoza i kredita filijale Rijeka.

Pavičić: Mislio sam da je to završen slučaj

– Nemam komentara. To da sam jedan od šestero osumnjičenih u istrazi oko nelegalne isplate štete za brod prvi mi je glas o slučaju. Nisam dobio nikakvo rješenje o istrazi, tako da se ne bih izjašnjavao o slučaju, niti išta komentirao. Istina je da sam svojedobno dao iskaz o pitanju o kojem spominjete, no mislio sam da je to završen slučaj – izjavio je za naš list Mirko Pavičić, napominjući da je uvjeren da je sve bilo napravljeno po propisima te da nema mjesta tvrdnjama o nelegalnostima.

Više kaznenih djela

Tužiteljstvo je otvorilo istragu protiv još dvojice osumnjičenih, 64-godišnjeg Ivice Barkidžije, procjenitelja i likvidatora šteta u riječkoj filijali CO-a, te 58-godišnjeg procjenitelja Josipa Glavana. I oni se terete da su, kao djelatnici osiguravajućeg društva, upleteni u makinacije vezane za isplatu štete za jahtu. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci drži da je u ovom slučaju počinjeno više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kao i poticanja i pomaganja u tim deliktima. Inkriminacije datiraju iz 2007., 2008. i 2009. godine.

Iz DORH-a navode da postoji osnovana sumnja da je Mirko Pavičić, koristeći prijateljske odnose s Ivanom Vanjom Frančiškovićem i trećeosumnjičenicom Vesnom Humljak, odgovornim osobama u filijali osiguravajućeg društva u Rijeci, zatražio od njih da se u pokriće osiguranja uzme pomorska nezgoda motorne jahte u vlasništvu njegove tvrtke. U trenucima havarije brodom je upravljao sin Mirka Pavičića, a jahta je bila osigurana policom osiguranja zaključenom u riječkoj filijali Croatia osiguranja. Pavičić se tereti da je tražio pokriće osiguranja, iako je znao da dokumentacija o nezgodi nije potpuna.

Kad je dvoje odgovornih ljudi u osiguravateljskoj kući pristalo na to, prvoosumnjičeni Zoran Zaninović je, kao direktor sektora osiguranja prometa i kredita, odobrio otvaranje štetovnog spisa kojim je pomorska nezgoda uzeta u pokriće osiguranja, tvrdi tužiteljstvo. Tijekom obrade je četvrtoosumnjičenik, kao referent zadužen za navedeni predmet, a nakon nedostatno pribavljene dokumentacije o uzroku pomorske nezgode te izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete koji je sastavio petoosumnjičenik, obračunao i priznao štetu na plovilu. Poslije odobrenja direktora sektora osiguranja prometa i kredita te nakon što je trećeosumnjičena potpisala obračun i isplatu štete, Pavičićevoj tvrtki Amec isplaćeno je u tri navrata ukupno oko milijun i 228 tisuća kuna.

Ista imena povezana i s aferom oko doka u »Lencu«

Istraživanje navodnih makinacija oko isplate štete za Pavičićevu jahtu ima više dodirnih točaka s istragom zbog zlouporabe položaja u slučaju potonuća doka u brodogradilištu »Viktor Lenac«, u kojem je na ime naplate osiguranja i troškova vađenja doka brodogradilište primilo oko 24 milijuna kuna. Riječko Županijsko državno odvjetništvo je tu istragu, poznatu pod nazivom »afera dok 7«, otvorilo u listopadu 2015. godine i u tom slučaju osumnjičeno je šest osoba za koje se sumnja da su umiješane u malverzacije oko osiguranja, reosiguranja i isplate novca za izvlačenje potonulog doka. Naši izvori tvrde da su u oba slučaja ista imena troje prvoosumnjičenih, mada to i ne treba čuditi, s obzirom na to da se obje afere dotiču slične problematike.

Gubitak motora

Kako je temeljem izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete Pavičićevoj tvrtki priznat i potpuni gubitak pogonskih motora, koje je Amec naknadno prodao za oko 428 tisuća kuna, na taj se način ta tvrtka ukupno okoristila na teret osiguravajućeg društva za milijun i 656 tisuća kuna, smatra tužiteljstvo.

Iz DORH-a navode da postoji i osnovana sumnja da je četvero djelatnika osigurateljske kuće, svi osim prvoosumnjičenog, u još dva navrata prekoračilo svoje ovlasti. Terete se da su postupali u cilju pogodovanja fizičkim osobama s kojima su Frančišković i Humljak u prijateljskim vezama, prihvaćajući pokriće osiguranja šteta koje prema internim pravilima osiguravajućeg društva nisu trebale biti isplaćene, niti je u tim slučajevima bilo osnova za uzimanje u pokriće tih štetnih događaja. Tužiteljstvo tvrdi da je na taj način neosnovano osiguranicima isplaćen iznos od oko 38 tisuća kuna, odnosno, u drugom slučaju, oko 26 tisuća kuna, a sve na teret osiguravajućeg društva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.