Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Fiskalna konsolidacija i korporativni sektor

Svjetska banka odobrila 150 milijuna eura zajma za oporavak Hrvatske

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2014. u 7:40 2014-04-30T07:40:37+02:00

Ohrabreni smo da hrvatske vlasti napreduju sa strukturalnim reformama u oblasti rada, mirovina, zdravstva i socijalne skrbi kao i oblasti investicijske klime, kažu iz Svjetske banke

ZAGREB Svjetska banka je u utorak odobrila zajam od 150 milijuna eura Hrvatskoj kao potporu naporima hrvatske Vlade za ubrzavanje održivog gospodarskog oporavka putem konsolidacije javnih financija i jačanja unvesticijske klime.

Zajam koji je odobrio odbor direktora Svjetske banke usmjeren je na dva područja, priopćila je banka.

Prvo je fiskalna konsolidacija kroz prilagodbe potrošnje u područjima državne administracije, zdravstve, mirovina i socijalne skrbi.

Drugo područje koje treba podržati ovaj zajam je poboljšanje poslovnog okruženja i smanjenje sudjelovanja države u korporativnom sektoru.

Svjetska banka navodi kako su hrvatske vlasti već poduzele mjere za jačanje fleksibilnosti tržišta rada, smanjivanje administrativnih i regulatornih prepreka za poslovanje, ubrzavanje privatizacije državnih tvrtka te jačanje okvira za inovacije.

"Ohrabreni smo da hrvatske vlasti napreduju sa strukturalnim reformama u oblasti rada, mirovina, zdravstva i socijalne skrbi kao i oblasti investicijske klime. To će pomoći da se smanji proračunski deficit, potakne stvaranje radnih mjesta, produktivnost i društvena kohezija", rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor u Svjetskoj banci za središnju Europu i baltičke zemlje, prema priopćenju.

"Željeli bismo ohrabriti vlasti da ubrzaju i prodube reforme po proceduri prekomjernog deficita Europske unije kako bi se ubrzao gospodarski oporavak", dodao je.

Od uključenja u Svjetsku banku 1993. Hrvatska je dobila od Svjetske banke za 50 projekata oko 3,3 milijarde dolara zajmova te 52 donacije u vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.