Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Čelnik UNWTO-a hvali Lijepu Našu

Rifai: Hrvatska je turistička priča o uspjehu

Damir Bajs i  Taleb Rifai dogovorili intenzivniju suradnju u naredne dvije godine / Foto: Alenka JURIČIĆ
Damir Bajs i Taleb Rifai dogovorili intenzivniju suradnju u naredne dvije godine / Foto: Alenka JURIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2011. u 16:30 2011-02-15T16:30:59+01:00

U rujnu će se u Zagrebu održati Svjetski kongres turističkih novinara, potvrđeno je Memorandumom o intenziviranju suradnje hrvatskog Ministarstva turizma i UNWTO-a, potpisanom danas u Madridu

MADRID Mjere hrvatskog Ministarstva turizma, poput ublažavanja viznog režima i ugovora koji su potpisani s turoperatorima, doprinijele su tome da je Hrvatska u 2010. godini bila jedna od rijetkih zemalja koje su uspjele ostvartiti turistički rast od pet i više posto, zbog čega Hrvatska zaslužuje naziv - turističke priče o uspjehu. Rekao je to Taleb Rifai, glavni tajnik svjetske turističke organizacije (UNWTO) danas u Madridu prilikom potpisivanja Memoranduma o intenziviranju suradnje hrvatskog Ministarstva turizma i UNWTO-a. 

Nemiri u Egiptu i Tunisu preusmjeravaju turiste u druge zemlje Mediterana

 Osvrnuvši se na aktualna zbivanja u Sjevernoj Africi, odnosno Egiptu i Tunisu, Rifai je je rekao kako je teško već sada govoriti o implikacijama na glavnu turističku sezonu koja će uvelike ovisiti o tome koliko će se brzo nemiri smiriti.
- Prvi je efekt preusmjeravanje turističkih dolazaka u druge zemlje Mediterana, a koliko će to trajati za sada je teško reći. Vjerujemo da će se dugoročno ove zemlje znati vratiti na turističku kartu svijeta, zaključio je Rifai. 

Rifai je rekao da očekuje da će hrvatski turizam nastaviti taj rast te istaknuo kako je Hrvatska preuzela ulogu lidera u povezivanju zemalja u regiji i njihovoj turističkoj suradnji. Naime, svi svjetski turistički trendovi ukazuju kako je grupiranje turističkih zemalja postalo nezaobilazno. 

Da osnove za očekivanja uzlaznog trenda ima, potvrdio je i ministar Bajs, tvrdeći da bi Hrvtska u 2011. mogla ostvariti rast broja turističkih dolazaka od dva do četiri posto. Naime, već sada je buking 15 do 20 posto bolji. 

Danas potpisanim dokumentom definirana je suradnja u naredne dvije godine, a jedan od značajnijih zajedničkih projekata bit će organizacija Svjetskog kongresa turističkih novinara, u rujnu u Zagrebu. Na kongresu se očekuje oko 500 sudionika, a taj će događaj Hrvatskoj biti prilika da se predstavi kao destinacija cijelom svijetu. 

Hrvatski ministar turizma Damir Bajs, koji je s Rifaijem potpisao ugovor, prvi ministar iz Hrvatske koji je službeno posjetio sjedište ove organizacije iako je naša zemlja već 18 godina njena članica. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.