Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Komentar

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Pajdaši i Oscari

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2018. u 12:42 2018-03-11T12:42:13+01:00

Koliko god kome bilo i bezveze to što američka filmska industrija dijeli Oscare, ima nešto u dodjeli tih ćelavih, zlaćanih kipića. Lijepo je vidjeti ljude u zrelim godinama kako se vesele kad dobiju kipić, pa se zahvaljuju redom rodbini i prijateljima, kućnim ljubimcima, kolegama i onom tarot majstoru koji im je u presudnom trenutku njihovih života kazao kako im valja istrajati. Čak je i taj glamur privlačan, poglavito s ove naše distance. Jer, otkad nema u nas valjanih lakoglazbenih hepeninga, i otkad je Todorić u Londonu, i otkad više nemamo premijere niti predsjednike Gospodarske komore koji su slabi na slike velikih majstora, glamur više i ne stanuje ovdje.

Zato je ta noć Oscara poput dobra slatkiša; možeš ga konzumirati i ne moraš, a on se najčešće ne lijepi iritantno za zube, već se žvače s lakoćom i posvemašnjim nehajem.

Hrvatska radiotelevizija taj spektakl uživo prenosi. Noć pripada ćuku i netopiru, ali svatko tko drži do sebe škicnut će malo živa prijenosa, ako ništa ono da može sutra suvereno ući u raspravu o tim čudnovatim haljinama što su pozornicom šetale. A kako će škicnuti, tako će i čuti malo kako su to naša tri filmska mušketira prenosila dodjelu. Valja u startu reći kako imaju pravo svi kritičari koji su primijetili da je trojcu Picula – Korkut – Rafaelić nedostajala u studiju i društvu makar jedna kolegica i to ne samo zato što smo u godini saznanja o svim tim holivudskim seksualnim zlostavljanjima i uznemiravanjima.

Nedostajalo je drugog kuta, drugačijeg stručnog pogleda na svijet, na film, na društvo. Zbog čega trojka nije sebi pripustila nijednu kolegicu, ne zna se, no zato se zna da ovaj put čak ni znalac svega modnoga Nenad Korkut nije uspio previše doći do riječi. Jedva da mu je Rafaelić dao dok je rafalno tukao po svemu, taman tako da se u dva sata ujutro ta njegova brzina misli i riječi jednostavno činila mrvu pretjerana i suvišna.

U tom moru svakojakih informacija zapravo se čulo malo toga bitnog. Sve je bilo na mjestu, a sve je bilo srednjostrujaški, ziheraški korektno. A moglo je drugačije. Mogla se trojka i zabaviti malo, i sebe i nas. Ne bi škodilo. A opet, možda nisu krivi oni, možda je kriva dodjela u kojoj ovaj put nije bilo »La La Landa« da malo bude pa malo ne bude najbolji film sezone. Kad sve ide po špagici, ostane na koncu za raspravu samo taj već spomenuti odjevni moment. I tako do jutra... Sad valja u kina gledati sve oskarovske uratke redom, htjeli ne htjeli, da bi bili informirani i da bi dogodine opet sve ponovo.

Nije ta pravilnost svojstvena samo velikim događanjima poput dodjele Oscara, pa da se svake godine u isto doba kipići dijele. Ima pravilnosti recimo i u poljoprivredi. Ne treba biti veliki poznavatelj žetve i sjetve pa da shvati čovjek da je važno poljoprivredno doba pred nama kad se među propagandnim porukama što se vrte oko Dnevnika ugurala i ona koja zaziva Pajdaša. Pajdaš je ime za dobar kukuruz, odnosno za sjeme hibridnog kukuruza. Dobro sjeme koje daje dobar kukuruz reklamira se krupnim kadrovima klipova kukuruza. Dobar klip kukuruza vreba tako s desne, pa s lijeve strane ekrana. Klipovi su veliki, zdravi, blago nagnuti na stranu dok streme u visinu.

Pajdaš se, kako rekosmo, uglavio tu negdje između reklame za tablete za prostatu i onih za potenciju, a ima i malo tableta za smirenje. Svemu spomenutom fali samo kakva reklama za banane zbog kojih je dični zastupnik Panenić umirao od smijeha. Jer, teško je ostati ozbiljan kad za saborskom govornicom u dva u noći pričaš o banani.

Svi oni što ih netom pročitane, baš kao i reklame za klipove odgledane tu negdje između vremenske prognoze i Teme dane asociraju na išta i čine blago nervoznima, bit će da imaju neki problem. Pajdaš je samo kukuruz. Prostata samo prostata. Bolje to nego slike akcijskih svinjskih polovica. Pajdaš, prijatelj bez mana, kako lani u ovo doba na programu HRT-a, tako i sada.

Uglavnom, bilo je ovo jedno posve mirno razdoblje.

Začudni Big Brother i dalje mahnito trpa u kuću nove natjecatelje, »Čista ljubav« Nove TV stremi k petstošezdesetosmoj epizodi, Mirna Maras Batinić je nova voditeljica Binga, Jelena Pajić je nova na RTL-u, Otvoreno ponedjeljkom je u pravilu dosadno koliko i prvi čovjek HAZU-a kad je na ekranu. Da nije filmskog programa koji se u oskarovskoj noći opoštenio, sve bi stalo u dvije riječi. A onda »Spotlight«, film starinski u najboljem smislu te riječi, baš kao novinarstvo o kojem govori. Pametnome dosta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu