Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
7. prosinca 2019.
Tuna zavladala Porečom
Tuna zavladala Porečom
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2018. u 0:40 2018-09-15T00:40:39+02:00

Poreč je ovih dana centar svijeta za ljubitelje tune jer su u tijeku Tunalicious Street Food Festival i Tuna Restaurant Week, a sutra u prestižnom restoranu Sipnnaker chef Ergović priprema večeru od pet slijedova

Najbogatiji Tunalicious Street Food Festival do sada još uvijek traje. Porečkom rivom ovih se dana šire mirisi različitih specijaliteta od tune. Chefovi ju koriste sirovu, dimljenu, pečenu, mljevenu u odrescima, s prilozima ili bez, u tacosu ili u pecivu, mariniranu ili samo posoljenu… Sve što istinski gurmani i hedonisti mogu zamisliti, a sadrži meso tune, ovih dana mogu pronaći u Poreču. Najukusnije burgere od tune, vitello tonnato, tacose na bazi tune, sushi, te tunu na još mnogo različitih načina.

Raznovrstan festivalski koncept na Rivu je doveo i nove gastro kornere poput Burger Bara, Tuna Bites Bara, Sushi Bara, Tuna & Sea Food Bara, dok Sweet Bites Bar privlači sve ljubitelje slastica. U ponudi je i domaće porečko craft pivo Bura Brew i Suxo Craft Beer iz pulske craft radionice. Oni skloniji vinu svoj kutak pronalaze u Wine & Cheese baru s bogatom ponudom domaćih istarskih vina i sireva, a ljubitelji jednog od najpopularnijih ljetnih pića gin tonica oduševljeni su, pak, ponudom u Gin Baru.

Kako se paralelno održava i četvrto izdanje najvećeg natjecanja u lovu na veliku ribu na cijelom Jadranu - Offshore World Challenge gdje su tune glavna lovina nema sumnje da je meso tune na Tunalicious Food Festivalu zaista svježe.

No vrhunac gastronomskog užitka tunoljupce očekuje u restoranu Spinnaker gdje će gosti sutra navečer uživati u još jednom izdanju Spinnaker Gourmet Stagea ovaj puta inspiriranog tunom. Inače, Spinnaker je prema Trip Advisoru na prvom mjestu među svim porečkim restoranima, ima čak dvije kapice u prestižnom gastronomskom vodiču Gault & Millau, preporuku u vodičima Venezie a tavola i Istra Gourmet, te posebno priznanje Turističke zajednice Istre u 2018. godini za istarski restoran s najvećim napretkom u odnosu na prošlu godinu. Jelovnik od pet slijedova u izvedbi Spinnakerovog chefa Ivana Ergovića i njegovog tima pratit će izbor slovenskih vina obitelji Puklavec, a na njemu će se naći specijaliteti poput praha tune, stakla rajčice i prozirnih raviola. Ova gastro senzacija već je u najavi izazvala veliki interes, pa su gosti morali na vrijeme rezervirati svoje mjesto za jednim od stolova Spinnakera. Sad su već sva mjesta rasprodana.

Osim toga, još uvijek više od deset porečkih restorana nudi kreativna i inovativna jela pripremljena od jadranske tune po promotivnim cijenama u sklopu Tuna Restaurant Weeka. Među tim restoranima su: Konoba Ćakula, Spinnaker, Miramare, Cotton Club, Fora Le Porte, L'insolito, Hrast, Divino, Cardo, Gourmet, Niki's i Sveti Nikola koji pripremaju najbolji izbor specijaliteta od tune.

Tunalicious Street Food Festival (7)

Detalje o cijelom tjednu posvećenom tuni u Poreču možete pronaći na www.tunaliciousporec.com i službenoj Facebook stranici događanja. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.