Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
15. prosinca 2019.
Komentar

kolumna DENIS ROMAC Izgubljen u kvadratima

DENIS ROMAC Izgubljen u kvadratima
DENIS ROMAC Izgubljen u kvadratima
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2019. u 17:45 2019-05-08T17:45:03+02:00

Imovinske afere HDZ-ovih dužnosnika nisu nikakva novost. Otimačina i pokušaji prikrivanja te otimačine poput sjene prate istaknute HDZ-ovce na svim političkim razinama od početka do danas. Brojni HDZ-ovi dužnosnici uhvaćeni su s prstima u pekmezu, a ni Plenkovićeva vlada nije iznimka. U nepuna dva mjeseca otkriveni su slučajevi neprijavljenog luksuznog »mercedesa« ministrice Gabrijele Žalac i vile ministra Gorana Marića od 245 metara četvornih, čija je vrijednost prema njegovoj imovinskoj kartici samo skromnih 850 tisuća kuna.

Zato ni najnovija afera s obiteljskom kućom ministra Tolušića nije iznenađenje. U tom je slučaju novost jedino dosad neviđen stupanj arogancije i podcjenjivanja javnosti koje je taj ministar prezentirao pokušavajući objasniti nesrazmjer između stvarne veličine svoje kuće i kvadrature prikazane u imovinskoj kartici. Ministar je najprije lakonski tvrdio da je u imovinsku karticu trebao prijaviti samo neto površinu kuće, odnosno kvadraturu u kojoj živi, a ne bruto kvadraturu cijele kuće. I dok je Tolušić maštovito tvrdio da njegova kuća ima 153 četvorna metra, Telegram je pokazao da je riječ o dvije kuće na istom zemljištu, koje ukupno imaju čak 451 četvorni metar, što je triput više od prijavljene površine. Zahvaljujući bizarnoj Tolušićevoj teoriji garaža i pomoćni objekt uz kuću, koja je u naravi još jedna kuća od 121 četvorni metar, ostali su neprijavljeni. Jer po Tolušićevoj logici to nije kuća za stanovanje, nego samo za – roštiljanje.

I da stvar bude gora, novinari su otkrili da je Tolušićevu kuću gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, koja je u vrijeme dok je Tolušić bio župan od Virovitičko-podravske županije dobivala unosne poslove, što baca dodatnu sumnju na Plenkovićevog ministra koji se potpuno pogubio u kvadratima.
Ministar je zatim uvjeravao da se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, od kojeg je tobože dobio uputu da se u imovinsku karticu upisuje samo kvadratura stambene površine, a ne i pomoćnih objekata. Koliko je Tolušićev pokušaj opravdavanja neuvjerljiv moguće je provjeriti u internetskim uputama za ispunjavanje imovinskih kartica. Tamo se jasno i nedvosmisleno navodi kako su dužnosnici dužni prijaviti sve svoje nekretnine, njihovu površinu i približnu tržišnu vrijednost, a isto se odnosi i na nekretnine članova obitelji.

Naravno da se nigdje ne spominje prijavljivanje samo stambenih površina, niti Zakon o sprečavanju sukoba interesa govori o neto i bruto površini koje spominje Tolušić. I dok su iz HDZ-a, naravno, pokušavali opravdati svog ministra, na njegove prozirne izgovore odmah je stigao ohrabrujući odgovor Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je otvorilo Tolušićev predmet zbog tvrtke koja mu je gradila kuću i poslova koje je dobivala od Virovitičko-podravske županije, a provjerit će i kvadraturu kuće. Kakva god odluka na kraju bila, znamo da se u HDZ-u zbog toga ništa neće promijeniti. Korupcija je u srži te stranke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.