Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 26
Sutra: 12° 12° 26
11. studenoga 2019.
TVeater Davora Mandića

kolumna Zemo the Killer

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2014. u 15:25 2014-08-10T15:25:12+02:00

Neće televizijska fikcija još dugo. Već se godinama priča o egzodusu kvalitete iz američkog igranog filma visoke produkcije u isto takve serije. Neki od nas i dalje su zbunjeni time jer se u eri u kojoj navodno imamo sve manje vremena, nalazi baš sve više vremena za gledanje kilometarskih sezona sve kompliciranijih serija. Ali nema veze, svijet je i tako misterij pa još jedan neće promijeniti puno na stvari.

   A nedavna vijest da i kralj uspješnog igranog filma Robert Zemeckis (»Povratak u budućnost«, »Forrest Gump«...) prelazi na televiziju trebala je poslužiti kao zadnji čavao u lijesu holivudske visoke igranofilmske produkcije, u kojoj će uskoro noćni čuvari početi dobivati priliku režirati novi hit jer više neće biti nikoga tko bi se dao objesiti kad film od 200 milijuna dolara zaradi samo za pramenove sporedne glumice.

   Ali onda smo čuli što će to Zemeckis raditi na televiziji, koja je, je li, pokupila sve vrhnje Hollywooda. Režirat će seriju baziranu na romanu Nicholsona Bakera »The Fermata«. Iza ovog pompoznog naslova krije se priča o liku koji otkrije da može zaustaviti vrijeme, ali tu svoju moć ne koristi kao npr. onaj lik iz slavne epizode Zone sumraka da bi se obogatio, ili da bi, štajaznam, izmislio lijek za ćelavost, što bi moglo biti uzbudljivije od onoga što stvarno radi: ševi »zamrznute« djevojke. Ne znam kako je Baker uspio napisati cijeli roman o tome a da nije čisti pornić, a još manje mi je jasno kako Zemeckis misli od toga napraviti dramsku seriju.

   – Dobar dan.

   – Dobar dan.

   »U, zgodna je«, pomisli i zaustavi vrijeme. Uskoro se čuje ritmičko šljapkanje. Ustane, zakopča hlače i ode. Špica.

   Treatment serije, ili barem scenarij pilot-epizode, nije još procurio, pa nemamo pojma je li Zemeckis odlijepio zajedno s ekipom iz Paramounta kad je potpisao s njima ovaj televizijski ugovor ili zajedno rade na redefiniciji pojma serije, ali svijet je i tako misterij, pa još jedan neće promijeniti puno na stvari.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.