Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3n
Sutra: 7° 7° 3n
26. siječnja 2020.
Komentar

kolumna TIHANA TOMIČIĆ Plenković mora odstraniti ministre s aferama

TIHANA TOMIČIĆ Plenković mora odstraniti ministre s aferama
TIHANA TOMIČIĆ Plenković mora odstraniti ministre s aferama
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2019. u 19:37 2019-06-29T19:37:45+02:00

Ako već ima relativno dobre ekonomske pokazatelje za svoju Vladu, premijer Andrej Plenković morao bi si pomoći i rekonstruirati Vladu te odstraniti ministre koji mu svojim aferama kvare prosjek i zakucavaju mu čavao u lijes koji mu je već otvoren naglim padom rejtinga za HDZ. Zadnji slučaj ministra uprave Lovre Kuščevića već popirima biblijske (Hvaljen Isus, rekao bi on) razmjere. A odlazak ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić odlična mu je prilika da se riješi i svih "aferaša".
Naime, kad se pogledaju rezultati Hrvatske u zadnjih godinu dana, dolazi se do respektabilnih brojki: u prvom kvartalu ove godine hrvatski BDP je rastao čak 3,9 posto, što je u ovom desetljeću zabilježeno samo u zadnjem kvartalu 2016., a sada je objavljeno i da rast realnog BDP-a u drugom kvartalu iznosi također visokih od 4,7 posto. Te su stope gotovo na europskom prosjeku, i Plenkoviću nitko ne može odreći da dio posla njegov kabinet, posebno u sektoru financija gdje je i proračunski deficit napokon pobijeđen, ne odrađuje čisto solidno.

Ali "aferaši" bi ga mogli doći glave, ako ih se ne riješi već sad. Najprije Tolušić, pa Žalac, pa Goran Marić, pa na kraju Kuščević, koji je već dobio nadimak "Kućević" s obzirom koliko kuća je sagradio, ali ne i prijavio. Plenković propušta šansu da ostane upamćen kao čelnik od jedne od uspješnijih hrvatskih vlada u ekonomskom pogledu, čak i on sam nema neke afere. Zašto onda napokon ne riješi problem, i ne odreže dio kompromitiranih ministara?

Naravno, stvar nije jednoznačna, i u unutarstranačkim prilikama možda bi si mogao više naštetiti takne li u neke od njih, to je taj dvosjekli mač koji mu visi nad glavom. Tu se postavlja pitanje po kojim kriterijima bi mogao provesti tu rekonstukciju svoje Vlade - ako bi išao po aferama, jasno je tko su oni koji moraju otići. Ako bi išao po objektivnim kriterijima i rezultatima, to su onda neki drugi, tipa Murganić. A ako bi išao po političkim kriterijima da si raščisti one koji ga iznutra ruše... E, to je već rizičan poduhvat. Zapravo, Plenković bi se najradije rukovodio ovim zadnjim kriterijem u "pometanju" Banskim dvora, ali to mu je i najopasnije. Dio ljudi koji bi tada aktivirali svoje saborske mandate mogao bi biti itekako opasan za premijera koji u parlamentu ima supertanku većinu, a to mu je poseban problem sad kad je rejting HDZ-a odjednom u slobodnom padu i otkako se desnica podijelila na, ugrubo, Kolindu i Škoru. Pritom za Škoru potiho navija i dio ministara iz njegove Vlade, smatrajući da je Kolinda Grabar-Kitarović već politički mrtva, a ako bi ta struktura završila u Saboru, Plenković bi imao veći problem nego da ih ostavi u Vladi.

Zato mnogi prognoziraju da nekog širog refresha teško može biti - Plenković će opet nastaviti svojom politikom malih koraka. Rekonstrukcije neće biti barem do kraja rujna, jer Sabor ionako zasjeda još samo koji dan, a onda ide raspust, a dotad, tko živ, tko mrtav. To mu je dovoljno vremena da nađe adekvatnu zamjenu za ministricu Pejčinović-Burić, a i da se Kuščevićevi ispadi stišaju. Ako ne, ministar uprave bi mogao biti među onima koji će morati "odlepršati", mada se radi o stranački vrlo visoko pozicioniranom čovjeku i jednom od zapravo najbližih lojalista Andreja Plenkovića.

No, zna se tko je u Banskim dvorima šef, a šef ima potrebu u prvom redu sačuvati sam sebe. Zato se određeno pročišćavanje ipak može očekivati nakon ljeta. HDZ ulazi u izbornu godinu i ako Plenković ne pokaže odlučnost, to će ga kasnije stajati i na parlamentarnim izborima koji slijede već 2020. Ionako mu se drma podrška i u javnosti, otkako je Miroslav Škoro krenuo u ofenzivu kao kandidat tvrde desnice, a kamoli u HDZ-u gdje mu sapunaju dasku i rade na njegovoj detronizaciji. Ako Kolinda izgubi izbore, i Plenković će biti u velikom problemu. Stoga mora biti čist kao suza, a to znači da kompromitirane ministre više ne može tolerirati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu