Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ I njen brat Jozo, također

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2019. u 18:11 2019-09-28T18:11:15+02:00

Dubravka Šuica je projekt Andreja Plenkovića. Ona će mjesto potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju, kad se konstituira novi saziv europske vlade, dobiti isključivo zahvaljujući europskim kontaktima i osobnim odnosima Andreja Plenkovića sa sadašnjim čelnicima Unije. Ona je njegova produžena ruka, a ne GONG nečija.

Upravo zato toliko mu smeta što su neke nevladine organizacije, a i neke političke stranke, zatražile da se i Dubravka Šuica, kao i svi ostali eurozastupnici i eurocommisioneri, uvrste u Zakon o sprečavanju sukoba interesa i budu podložni oku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Istina je da je GONG taj koji je, među ostalima, to zatražio: zahtijevali su objašnjenje kako je Šuica uspjela, radeći isključivo u javnom i državnom sektoru, steći imovinu procijenjenu na oko pet milijuna eura (vila u Dubrovniku, kuće na Pelješcu i u Cavtatu, stan u Zagrebu, stan u Dubrovniku, kuća za odmor u Hercegovini, jahta i tri automobila), o čemu su izvještavali mediji.

No, premijer se zbog tog zahtjeva jako naljutio. Evidentno je da se osjetio osobno prozvanim, jer Šuica u EK doista jest njegov osobni projekt - osobni uspjeh, mora se priznati, jer tako visoko mjesto u europskoj vladi ne može dobiti bilo tko. Ali i osobna odgovornost, ako se pokaže da nešto s tim izborom ne štima.

Realno, da se Andrej Plenković nije odlučio ipak posvetiti daljnjoj borbi za kontrolu HDZ-a i ostanku na ovoj poziciji u Hrvatskoj i u Vladi, zapravo bi Dubravka Šuica danas bio - on. Samo zato jer on trenutno ima važnijeg posla u zemlji, ovo mjesto potpredsjednika EK nije danas njegovo, a on dobro zna da se s mjesta potpredsjednika lako stigne i do glavne, najvažnije i najsočnije funkcije u Europskoj uniji, šefa Europske komisije.

Gotovo da i ne krije svoju ambiciju i glad za tom funkcijom. Sijeva mu iz očiju na spomen toga. A bilo kakvo »rušenje« Dubravke Šuice u tom smislu izaziva kod njega napad bijesa, pa su tako i jučer svi vodeći HDZ-ovci izjavljivali kako su »sve snage uključene u to da se opstruira izbor Šuice za potpredsjednicu EK«.

No, ne radi se ovdje uopće o tome da netko ruši Šuicu. Nema je, realno, tko ni srušiti - zar ona tri i pol zastupnika SDP-a u Europarlamentu? Koliko god bi se trudili, ne bi uspjeli. Nevladine udruge, još teže. Ne zvuči baš realno da hrvatski GONG kontrolira većinu u Europskom parlamentu.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa? Nikako, oni kažu da nemaju ništa s tim, jer eurozastupnici niti članovi EK po hrvatskim zakonima ne podliježu statusu državnog dužnosnika, pa ih Povjerenstvo niti ne kontrolira, niti razmatra.

Ono što je međutim Plenković već ranije trebao učiniti, jest da sam predloži da se eurodužnosnike Republike Hrvatske uvrsti u Zakon o sprečavanju sukoba interesa, odnosno da i oni budu dužni, kao i saborski zastupnici, članovi Vlade i drugi »funkcioneri«, podnositi imovinske kartice i podatke o promjeni svoje imovine. To bi mu bila jedina brana od ovakvih prozivki. Tada ne bi trebao paranoizirati oko svjetske zavjere protiv Dubravke Šuice kao svoje osobne ekstenzije u EK.

Mada, kad je HDZ u pitanju, nema tog zakona ili propisa koji može prevenirati zloupotrebe ili prikrivanje istinitih podataka o imovini ili nesrazmjeru s primanjima. Mogu oporba, nevladine udruge i mediji pisati, dobronamjerno sugerirati premijeru svoje prijedloge, ili filozofirati koliko hoće, kad i dalje postoji mudri Milijan Vaso Brkić koji mirno nosi skupocjene ručne satove - jer mu ih je lijepo posudio njegov brat Jozo.

Stoga se premijer ne treba uzrujavati oko Šuice. Sigurno i ona ima brata ili sestru koji će nekretnine i jahte rado prepisati na sebe, čak i ako se zakon uspije promijeniti kako oporba i GONG traže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.