Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Turizam kao mačka bez repa

Dubrovnik / Reuters
Dubrovnik / Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2018. u 15:24 2018-08-09T15:24:11+02:00

Pa ima barem pola istine u onom podbadanju da bi dobar dio življa, koji na razne načine ubire blagotvornu položajnu rentu morskih lokacija, najradije da im turisti pošalju lovu, a da oni ni ne dolaze. Jer im smetaju

Dubrovčani su, čitam, strašno bijesni na strane goste, a obilato im povlađuju i mnogi drugi iz mjesta na Jadranu. Momentalno su u Dubrovniku posebno ozloglašeni Australci. Žale se gospari Slobodnoj Dalmaciji da njihovi turisti tabanaju gradom s bocama pive, da galame, da su im »ženske polugole«, da pijani zalegnu po Stradunu, olakšaju se gdje stignu i gase opuške u pitarima ružmarina i čuvarkuće.

Zadarski hotelijer Tomislav Gospić pokazuje, pak, posebnu nervozu prema gostima gay orijentacije. Liječniku iz Sao Paula dotični je Gospić otkazao rezervaciju koja je stigla preko globalnog servisa Booking.com jer je gost želio doći s partnerom.  »Odbijeni ste. Ne primamo gejeve«, strusio je šokiranom Brazilcu ovaj čistunac s četiri zvjezdice, koga je njegov neželjeni gost na Twitteru potom s pravom opleo zbog homofobije.

Svake godine slušamo pogrde i jadikovke s obale zbog »neizdrživih« turista iz inozemstva, ali i iz drugih krajeva Hrvatske. Te bučni su. Te piju. Te raskalašeno se ponašaju. Te ne ostavljaju dovoljno »manče«. Te dječurlija skače i vrišti. Te navija im se glazba do jedan poslije ponoći. Te imaju zahtjeve.

Malo više strpljenja, pristojnosti, pa i zahvalnosti, morali bi pokazivati naši priučeni turistički poduzetnici koji četiri mjeseca uznajmljuju sve što se da iznajmiti i preko volje »trpe« svoje goste, a onda od toga žive cijelu godinu.

A s njima bi se trebali prospodobiti i njihovi sugrađani jer svi njihovi poslovi i lokalni budžeti također cvjetaju u ljetna doba. Možda bi ih mjesne turističke zajednice trebale zvati na edukaciju kroz koju bi im se na neki način utuvilo u glave da ako želiš imati mačku, moraš uzeti i rep. To jest, kad ti se sviđa novac koji će ti gosti ostaviti, onda bi bio red da ih pustiš da se opuštaju i zabavljaju onako kako žele i da, za račun koji će platiti, dobiju dobru i srdačnu uslugu.  

Jer rep je očito veliki problem i davež. Mačka je ok, naravno,  ali rep ne. Gosti bi valjda trebali biti tihi i nevidljivi, potpuno nezahtjevni i sretni u svakom klimavom krevetu i još ostavljati debele napojnice. Ako dođu s djecom, neka ih drže podalje na plaži i u osam u krevet.

Naše pivo rado ćemo im prodati, kao i sve ostalo, ali ne volimo kad ga piju jer bi mogli postati preveseli. Kad im se piški ili ono drugo, neka trpe jer toaleta nema. Žele li baciti smeće, eno im kontejner tamo na kraju sela, tko bi lud praznio kante po svim zakucima u koje oni zabasaju? A ako nečim nisu zadovoljni – recimo kad im prilog od lešo blitve u Dubrovniku zaračunaju 78 kuna – neka nam ne ispostavljaju svoje prigovore.

Pa ima barem pola istine u onom podbadanju da bi dobar dio življa, koji na razne načine ubire blagotvornu položajnu rentu morskih lokacija, najradije da im turisti pošalju lovu, a da oni ni ne dolaze. Jer im smetaju.

Prodali bi »strancima« svoje zapuštene kuće za 300.000 eura. Dovabili bi kruzere. Naplatili bi kilo bresaka 35 kuna. Natrpali bi vas 50 u brod za 150 kuna po osobi da se do pet popodne negdje okupate. Svaku uslugu računali bi vam tri puta skuplje nego na kontinentu. Ali će vas svejedno oprati gdje stignu jer im neopisivo idete na živce. E pa ne ide to tako, dragi domaćini, mačku ste htjeli, nosite si doma i rep.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.