Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
20. studenoga 2019.
Ispis članka: VIDEO Arheolozi pronašli "New York brončanog doba" u Izraelu: "Ovo dramatično mijenja sve" - Novi List

NoviList.hr

VIDEO Arheolozi pronašli "New York brončanog doba" u Izraelu: "Ovo dramatično mijenja sve"

En Esur

8. listopad 2019 07:50

Napisao: P. N.

Iskapanjem grada, arheolozi su pronašli i religiozni hram za kojeg su ustanovili da je oko dvije tisuće godina stariji od grada.

FOTO/Youtube Screenshot/ CGTN

Arheolozi su otkrili grad star pet tisuća godina te sedam tisuća godina star hram na sjeveru Izraela, prenosi MSN. Grad En Esur je lociran u današnjem izraelskom okrugu Haifa, a arheolozi vladine agencije (Israel Antiquities Authority, IAA) i volonteri, na iskapanju su radili dvije i pol godine.

Predstavnici agencije IAA grad opisuju kao "New York brončanog doba". Proteže se na 0.64 četvornih kilometara, a procjenjuje se da je bio dom za šest tisuća stanovnika. U usporedbi s ostalim gradovima tog vremena na Istoku, En Esur je bio ogroman grad sa zapanjujućom planskom gradnjom.

Imao je velike silose dizajnirane za efikasno skladištenje hrane, te intrigantnu mrežu cesta i puteva pokrivenih kamenjem i gipsom koji su grad štitili od poplava.

"Nema sumnje da ovo nalazište dramatično mijenja sve što smo do sada znali o odlikama tog doba i početku urbanizacije Izraela", kažu direktori IAA-e te doktorica Dina Shalem i doktor Yitzhak Paz. "Do kraja četvrtog milenija prije naše ere, lokalitet je postao grad. To je jedan od najranijih gradova poznatih u južnom Levantu, a do sada i najveći", dodaje Paz. 

Iskapanjem grada, arheolozi su pronašli i religiozni hram za kojeg su ustanovili da je oko dvije tisuće godina stariji od grada. Otkrili su objekte korištene u različitim religijskim obredima, uključujući sagorjele životinjske kosti i velike zdjele u kojima su se držale tekućine. Neke od velikih kamenih zdjela težile su između 10 i 15 tona i morale su se nositi kilometrima. 

Ostali objekti kojeg su napravili ljudi, uključuje na milijune komadića lončarija i oruđa. "Ova iznenađujuća otkrića nam, po prvi puta, pomažu definirati kulturalne karakteristike stanovnika ovog područja u prastarim vremenima", kaže IAA, a prenosi MSN.