Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
6. prosinca 2019.
Ispis članka: Speculaas keksići krasit će naše blagdanske stolove ovog Božića - Novi List

NoviList.hr

Speculaas keksići krasit će naše blagdanske stolove ovog Božića

Decentni i hrskavi

13. prosinac 2018 14:39

Napisao: P. N.

Ovih blagdana isprobajte neodoljive, decentne i hrskave speculaas keksiće prema receptu Marthe Stewart

Foto: Pixabay

Ovi fini božićni keksići u Belgiji i Nizozemskoj počinju se pripremati još za Svetog Nikolu, a u ostalim europskim zemljama peku se za Božić. Speculaas keksi posebni su po tome što uvijek na sebi imaju neku sliku ili figuru, najčešće tradicionalnu priču ili motiv vezan za život i blagdan Sv. Nikole. Okusom su slični medenjacima, ali decentniji, tanje razvaljani i hrskaviji.

Ovog Božića isprobajte neodoljive Speculaas keksiće koji će biti prekrasan i ukusan dodatak vešem blagdanskom stolu. Recept je preuzet iz kuharice Marthe Stewart.

Sastojci:

3 ½ šalice brašna

½ žličice sode bikarbone

½ žličice soli

1 ½ žličica cimeta u prahu

1 žličica đumbira u prahu

¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića

¾ žličice kardamoma u prahu (opcionalno)

¼ žličice svježe mljevenog bijelog papra

malo mljevenih klinčića

170 g maslaca sobne temperature

1 šalica smeđeg šećera

1/3 šalice vode

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, bijeli papar i klinčiće.

2. Pjenasto izmiksajte maslac i smeđi šećer. Umiješajte pola smjese s brašnom. Umiješajte vodu, a zatim ostatak smjese s brašnom. Oblikujte 3 kruga debljine otprilike 2,5 cm, obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.

3. Radnu površinu pospite brašnom, a kalupe za kolačiće lagano pospite šećerom u prahu.Tijesto tanko razvaljajte (debljina ovisi o debljini kalupa). Izrežite komad tijesta veličine kalupa. Kalup utisnite u tijesto, a zatim prebacite na pladanj koji ste prethodno obložili masnim papirom. Ponovite dok ne iskoristite svo tijesto, a kolačiće postavljajte u razmacima od 2 cm. Zamrznite na jedan sat.

4. Pećnicu zagrijte na 160º C. Stavite peći prvu turu kolačića, a čim ih stavite u pećnicu, smanjite grijanje na 120º C. Pecite dok rubovi keksića ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju, otprilike 55- 65 minuta. Izvadite iz pećnice, rashladite i uživajte.

iamsterdam

Foto: @iamsterdam Instagram