Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Ispis članka: Politički dio Sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU-a 21. ožujka - Novi List

NoviList.hr

Politički dio Sporazuma o pridruživanju Ukrajine i EU-a 21. ožujka

Video poruka ukrajinskog premijera

15. ožujak 2014 09:59

Napisao: HINA

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je potpisati sporazum krajem studenoga prošle godine što je pokrenulo prosvjede koji su doveli do njegove smjene

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk / Foto Reuters

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk najavio je da će politički dio Sporazuma o pridruživanju između njegove zemlje i EU-a biti potpisan 21. ožujka, u video poruci emitiranoj u subotu na televiziji.

"Razgovarao sam s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem", kazao je Jacenjuk koji se u petak vratio s turneje po Europi i SAD-u. "Dogovorili smo se da će politički dio Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a biti potpisan na summitu 21. ožujka", kazao je on, dodajući da će gospodarski dio biti potpisan "kasnije".

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je potpisati sporazum krajem studenoga prošle godine što je pokrenulo prosvjede koji su doveli do njegove smjene. U to doba pristaše priklanjanja Rusiji smatrali su da bi gospodarski dio stvorio velike teškoće ukrajinskoj industriji, snažno povezanoj s ruskim gospodarstvom.

EU treba održati sastanak na vrhu u Bruxellesu 20. i 21. ožujka. Unija je naglasila svoju pomoć i privrženost Kijevu nakon što su ruske snage preuzele nadzor nad ukrajinskim poluotokom Krimom.