Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 26
Sutra: 4° 4° 26
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Stanari Potoka najavljuju prosvjed zbog premalo parking mjesta: 'Obnovom Benčića bit će još gore' - Novi List

NoviList.hr

Stanari Potoka najavljuju prosvjed zbog premalo parking mjesta: 'Obnovom Benčića bit će još gore'

Problemi

15. srpanj 2019 10:18

Napisao: Ljiljana Hlača

Što će nam povlaštene karte kad su sva mjesta pod naplatom ionako stalno zauzeta. Stoga ćemo tražiti da cijena sata parkiranja za one koji tu ne žive bude ipak nešto viša, kaže predsjednik Vijeća MO Potok Zoran Frković

Foto: Arhiva NL

RIJEKA - Potok je devastiran, stanari su očajni, a zbog nedostatka parkirnih mjesta planiramo prosvjed, saznajemo od predsjednika Vijeća MO Potok Zorana Frkovića. Naime, na sjednicama Vijeća redovito se raspravlja o ovoj temi, a taj problem osobito je došao do izražaja zatvaranjem parkirališta Benčić. Potok (ali i Brajda) po ovom pitanju su vrlo specifični – tu nema baš previše slobodnih besplatnih površina za limene »ljubimce«. Ili je zabranjeno, ili su postavljeni stupići, ili treba platiti.
- U početku smo imali problem i s dobivanjem povlašenih karata, ali sada smo to riješili.

No, što će nam sve to kada su sva mjesta pod naplatom ionako stalno zauzeta. Stoga ćemo tražiti da cijena sata parkiranja za one koji tu ne žive bude ipak nešto viša, kaže Frković.

Dodaje da je veliko pitanje što će biti kada se Benčić otvori, koliko će na toj lokaciji biti mjesta za stanare, a koliko za »goste«, kakav će tu biti režim parkiranja uopće. Neće biti ništa bolje ni kada se izgradi najavljeni hotel na mjestu bivšeg Elektromatrijala.

- Odbor ima informaciju da investitor nije napravio geološka istraživanja terena, veliko je pitanje hoće li moći tu napraviti ukopanu garažu na dva nivoa. I ako tako bude, sigurno će preusmjeriti podzemne vode – pa će se pojaviti drugi problemi. Ne zove se ovaj dio Rijeke uzaludno – Potok, dodaje predsjednik, otkrivajući da će cijelo područje prometno drugačije funkcionirati (i to samo nagore) kada se jednog dana Ulica Stane Vončine pretvori u dvosmjernu ulicu, što je predviđeno GUP -om.
Na upit gdje je onda rješenje, Frković kaže da ono leži jedino u jačanju gradskog javnog prijevoza, odnosno destimuliranju građana koji ne žive u centru da u grad dolaze vozilom.

Bilo kako bilo, parkiralište »Rikard Benčić« je od travnja zatvoreno, stoga je ovaj kvart izgubio 350 parkirnih mjesta. TD Rijeka plus na naš upit nam otkriva samo to - da prema planu uređenja kompleksa »Benčić«, te po završetku radova na dijelu partera prema Ulici Nikole Tesle, u planu je uređenje otvorenog parkirališta s 155 parkirnih mjesta, od kojih će 12 parkirnih mjesta biti za potrebe parkiranja osobama s invaliditetom. To je ipak puno manje mjesta nego prije. Jedno je sigurno - sadržaji koji se grade unutar kompleksa sami po sebi privlačit će puno više posjetitelja nego što je to bio slučaj kada je »Benčić« samo bio parkiralište.