Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Podvig riječkih liječnika: Pacijenti s novim bubrezima dobro se oporavljaju - Novi List

NoviList.hr

Podvig riječkih liječnika: Pacijenti s novim bubrezima dobro se oporavljaju

Slučaj KBC-a za anale

14. travanj 2011 20:51

Napisao: Barbara Čalušić

Procjenjuje se da bi dvije transplantirane pacijentice i jedan pacijent kojima su životi spašeni zahvaljujući organima dvoje preminulih pacijenata iz Hrvatske i jednog iz Nizozemske kroz 15-ak dana trebali biti otpušteni iz bolnice

foto: M.GRACIN

RIJEKA  Troje transplantiranih pacijenata kojima su u utorak u Kliničkom bolničkom centru Rijeka presađeni bubrezi dobro su podnijeli višesatne transplantacije i liječnici su zadovoljni njihovim oporavkom.

Procjenjuje se da bi dvije transplantirane pacijentice i jedan pacijent kojima su životi spašeni zahvaljujući organima dvoje preminulih pacijenata iz Hrvatske i jednog iz Nizozemske kroz 15-ak dana trebali biti otpušteni iz bolnice

U tri istovremene transplantacije bubrega koje su prije dva dana po prvi put obavljene u riječkom KBC-u sudjelovao je čitav tim stručnjaka s više klinika riječkog KBC-a.

Prvi transplantacijski tim činili su urolozi dr. Josip Španjol, dr. Anton Maričić, dr. Ivan Vukelić i dr. Ninoslav Rubinić zajedno s anesteziološkom ekipom predvođenom dr. Mladenom Ivanovskim.

Drugu transplantaciju obavljao je tim urologa kojeg su činili dr. Dean Markić, dr. Romano Oguić, dr. Kornelije Ilovar i dr. Željko Fučkar dok je anesteziološku ekipu vodila dr. Vlatka Vujnović. 

U trećem transplantacijskom timu urolozi su bili dr. Antun Gršković, dr. Maksim Valenčić i dr. Juraj Ahel, a anesteziološki dio treće transplantacije predvodio je dr. Alen Protić.  

Tri istovremene transplantacije bubrega, kako ističu u riječkom KBC-u, dokaz su postajanja značajnog broja stručnih transplantacijskih timova, ali i potvrda kontinuiteta u povijesti transplantacijske medicine koja je prije 40 godina počela upravo u Rijeci.

Od prve riječke transplantacije bubrega 1971. godine koja je ujedno bila i prva u bivšoj državi, dosad je u riječkoj bolnici transplatirano tek nešto manje od 1.000 bubrega. U transplantacijske programe bile su uključene sve dobne skupine – počevši od djece do pacijenata starije životne dobi uključenih u senior program. 

Tri istovremene transplantacije bubrega nisu limit riječkih stručnjaka, s obzirom na to da prema ocjenama riječkih urologa, KBC Rijeka u ovom trenutku ima kadrovske i prostorne kapacitete za obavljanje šest paralelnih transplantacija bubrega.    

– Izuzetno sam ponosan na kontinuitet kod transplantacija bubrega, brojne dobre rezultate kao i sveukupnost samih transplantacija koje smo dosad obavili.

Posebno sam ponosan što su u posljednjima, trima istovremenima transplantacijama sudjelovali mladi stručnjaci Klinike za urologiju, kazao je prof. dr. Željko Fučkar, donedavni predstojnik Urologije i pročelnik Katedre za urologiju na riječkom Medicinskom fakultetu.