Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 13n
Sutra: 6° 6° 13n
13. prosinca 2019.
Ispis članka: Mnogima sve teže platiti režije: Za vodu, smeće i groblje Riječani dužni čak 15,6 milijuna kuna - Novi List

NoviList.hr

Mnogima sve teže platiti režije: Za vodu, smeće i groblje Riječani dužni čak 15,6 milijuna kuna

Recesija čini svoje

24. rujan 2014 15:53

Napisao: Ljiljana Hlača

Na dan 31. srpnja dug domaćinstava prema KD-u Vodovod i kanalizacija iznosio je 8,5 milijuna, a dug gospodarstva 3,8 milijuna kuna. KD-u Kozala fizičke osobe duguju oko 656.000, dok dug građana prema Čistoći iznosi 6,5 milijuna kuna

Foto V. Karuza

RIJEKA » KD Kozala, Vodovod i kanalizacija te Čistoća bilježe veća potraživanja prema građanima nego prema poslovnim subjektima, saznajemo u tim komunalnim poduzećima.

Sve slabija platežna moć kao rezultat recesije koja već šestu godinu grize društvo, čini se, više je utjecala na građanstvo nego na gospodarske subjekte u kontekstu podmirivanja komunalnih obveza. Tako dug fizičkih osoba prema spomenutim poduzećima iznosi ukupno 15.656.000 kuna, dok je dug gospodarskih subjekata 6.300.071 kuna.

  Konkretno, KD Kozala od poslovnih subjekata potražuje 71.000 kuna, a od fizičkih osoba oko 656.000 kuna, od čega za razne pogrebne i klesarske usluge oko 172.000 kuna, a po osnovi grobnih naknada (poznati korisnici) 484.000 kuna. Iznos duga fizičkih osoba bio bi zasigurno i veći da je moguće utvrditi dug fizičkih osoba za grobarine kod grobnih mjesta koja su u postupku rješavanja ili utvrđivanja statusa.

  – Na dan 31. srpnja 2014. KD Vodovod i kanalizacija zbog neplaćanja računa na dan dospijeća evidentirao je dug u ukupnom iznosu od 12,3 milijuna kuna. Od toga, dug domaćinstva iznosi 8,5 milijuna (69,1 posto), a dug gospodarstva je 3,8 milijuna kuna (30,9 posto). Dakle, najveći dug otpada na građane, navode u ViK-u.

Manje vodnih usluga

– Naplata za pružene vodne usluge već je duži niz godina ustaljena i ne doživljava velike oscilacije. U prvih šest mjeseci ove godine naplata je bila 84 posto, a 86 posto iznosila je u istom razdoblju prošle godine. U roku dužem od tri mjeseca u ovoj je godini naplaćeno 91 posto potraživanja, dok je naplata u istom razdoblju prošle godine iznosila 93 posto, kažu u ViK-u.

Sve više zahtjeva za plaćanje u ratama

KD Vodovod i kanalizacija već duži niz godina omogućava građanima koji imaju financijske teškoće obročno plaćanje obveza, bez obračuna zateznih kamata, s rokom otplate do najviše 10 mjeseci. Ovu mogućnost korisnici vodnih usluga proteklih godina sve više koriste. Dok je u 2005. godini ukupno odobreno 166 zahtjeva za plaćanje u ratama, u 2010. godini broj zahtjeva popeo se na 373. U 2011. godini odobreno je 411, a u 2012. godini 484 zahtjeva za obročno plaćanje njihovih usluga. – Doduše, prošle godine ta je brojka zahtjeva nešto manja te je riječ o 376 zahtjeva, dok je u prvih osam mjeseci ove godine odobreno 140 zahtjeva, navode u ViK-u.

  – Za vrijeme krize koja traje već šestu godinu nije uočen značajniji pad u postotku naplate, ali smo primijetili da je našim korisnicima potrebno malo duže vrijeme za plaćanje računa. Osim toga, evidentan je pad u količinama vodnih usluga koje isporučujemo našim korisnicima, a posebno gospodarstvu. Nadalje, kako bi se prije zastare naplatilo dugovanje po neplaćenim računima za vodne usluge, Društvo pokreće ovršni postupak ili se, ako je to moguće, nakon prethodnih obavijesti, opomena i upozorenja, obustavlja isporuka vode.

  KD-u Čistoća građani duguju 6,5 milijuna kuna – riječ je o 68.300 korisnika, odnosno o nekih 95 kuna duga po korisniku.

Nema otpisa

Prema iskustvima iz prijašnjih godina, ništa od tog duga ne odlazi u zastaru, odnosno nema otpisa jer se raznim pravnim mehanizmima on uspješno regulira, navode u Čistoći.

  – Što se tiče duga pravnih osoba, ni on se bitno ne produbljuje i također ga se nastoji na razne načine regulirati. Iznosi otprilike 2,5 milijuna kuna, dakako ovdje govorimo samo o prvih pedesetak najvećih dužnika koji su dužni veće iznose. Iskustva prijašnjih godina, a i rad s korisnicima-dužnicima svakako pomaže da se ovaj problem uspješno riješi. Dakle, najveći dio duga odnosi se na građane, naglašavaju u Čistoći.