Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
20. studenoga 2019.
Ispis članka: Čekaonica na otvorenom: Park Podpinjol unutar KBC-a dobiva prve obrise - Novi List

NoviList.hr

Čekaonica na otvorenom: Park Podpinjol unutar KBC-a dobiva prve obrise

Zelena površina

26. kolovoz 2019 13:02

Napisao: Ljiljana Hlača

Foto: V. KARUZA

RIJEKA - Park unutar kompleksa KBC -a kod Klinike za ginekologiju i porodništvo dobio je prve konture: zelena je površina raščišćena te su formirane pješačke staze. Tim radovima okončana je prva faza ovog projekta, koji smo najavili u svibnju ove godine. Podsjetimo, namjera je Uprave KBC -a Rijeka da do sada zapuštenu zelenu površinu pretvore u »čekaonicu na otvorenome«.

Lokacija će dobiti odmorišne zone, postavit će se nadstrešnice koje će biti napravljene od mreža i jedara, predviđena je i sadnja raznog bilja.

U ovaj projekt uz Upravu bolnice uključio se Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost koji djeluje pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, poseban doprinos zatim su dali i studenti tog fakulteta koji su ponudili svoja rješenja oko uređenja, dok su se u financiranje zahvata uključili i razni donatori. Sve bi trebalo biti gotovo do kraja ove godine.

A da se KBC počeo brinuti o svome okolišu, ukazuje to što je odnedavno uređena i površina ispred glavne zgrade bolničkog kompleksa te je nakon mnogo, mogo godina i fontana akademskog kipara Zvonka Cara Hygija (božica zdravlja u antičkoj Grčkoj) - proradila.

Cijeli prostor je oplemenjen novim klupama koje su obojene u žutu boju, koševima za smeće, a postoji i tim koji se redovito brine o toj površini. Namjera je, kako neslužbeno saznajemo, u vodu fontane staviti i zlatne ribice. Cilj je da se bolničko okružje što više uredi jer sve to blagotvorno utječe na korisnike, smanjuje stres, a utječe čak i na brži oporavak bolesnika.