Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 26
Sutra: 12° 12° 26
11. studenoga 2019.
Ispis članka: Sedam milijuna kuna za energetsku obnovu dviju škola u Crikvenici - Novi List

NoviList.hr

Sedam milijuna kuna za energetsku obnovu dviju škola u Crikvenici

Bespovratna sredstva za projekte

2. listopad 2019 17:57

Napisao: Nataša Car

Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora te pripadajućoj sportskoj dvorani već su počeli, a Osnovna škola Zvonka Cara doći će na red na proljeće sljedeće godine

Za energetsku obnovu OŠ Vladimira Nazora dobiveno je oko četiri milijuna kuna / Foto Nataša CAR

CRIKVENICA  Nakon energetske obnove objekta Dječjeg vrtića »Radost«, slijedi energetska obnova dviju crikveničkih osnovnih škola. Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora već su počeli, a Osnovna škola Zvonka Cara doći će na red na proljeće sljedeće godine. No, za oba su projekta već dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 7 milijuna kuna.

Podsjetimo, nedavno je završena energetska obnova crikveničkog vrtića, vrijedna šest milijuna kuna. Grad je za navedeno ulaganje dobio potporu od milijun kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te jednaki iznos od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projektom su postignute velike uštede, zgrada je prebačena iz energetskog C-razreda u A-razred te je osvježena fasada, krov i stolarija i postavljene su fotonaponske ćelije za zagrijavanje vode. No, to je bio tek prvi od triju energetskih projekata odgojno-obrazovnih ustanova grada.

Operativni program

U tijeku je energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora te pripadajuće sportske dvorane. Vrijednost ugovorenih radova je gotovo šest milijuna kuna, a obnova se financira kroz provedbu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici« koji je potpisan između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Crikvenice u travnju ove godine.

Gotovo 40 posto od iznosa energetske obnove financira se bespovratnim sredstvima, dok je od preostalog iznosa 50 posto prijavljeno na Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova za sufinanciranje. Drugim riječima, za energetsku obnovu Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici odobren je iznos od gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U sklopu radova na energetskoj obnovi škole i školske dvorane postavlja se toplinska izolacija na fasadu, ravni krov, strop prema tavanu i mijenja se dio postojeće stolarije. Rok za izvođenje ovih radova je pet mjeseci od dana uvođenja u posao.

Važna sredstva

Već u proljeće iduće godine krenut će i energetska obnova druge crikveničke matične osnovne škole, Osnovne škole Zvonka Cara. Za navedenu energetsku obnovu Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Gradu Crikvenici gotovo dva i pol milijuna bespovratnih sredstava.

Iz Grada su poručili da veseli činjenica da će Grad Crikvenica za svoje tri energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova dobiti gotovo osam milijuna kuna bespovratnih sredstava od resornog ministarstva, što su za Grad Crikvenicu veoma važna sredstva. Grad Crikvenica iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u programe i infrastrukturu za djecu te kao Grad prijatelj djece pruža ugodan i kvalitetan život i odrastanje djece na području grada, s čime će nastaviti i u idućim projektima.