Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Ispis članka: Zagrepčani žele suđenje Mesiću, Kerum se u Splitu potukao, u Rijeci prozvani i Josipović i Sanader - Novi List

NoviList.hr

Zagrepčani žele suđenje Mesiću, Kerum se u Splitu potukao, u Rijeci prozvani i Josipović i Sanader

Prosvjedi zbog osude generala u Haagu

16. travanj 2011 12:19

Napisali: Boris Pavelić , Siniša Pucić

Na skupu u Zagrebu sudjelovala su i dva biskupa, šibenski Ante Ivas te gospićko-senjski Mile Bogović. Bili su i govornici na bini, a među transparentima su prevladavali oni koji pozivaju na suđenje Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku države

Poparana zastava EU   Foto: D. LOVROVIĆ

Trganje zastave EU bio je vrhunac prosvjeda na središnjemu zagrebačkom trgu, s kojega je oko pet tisuća prosvjednika poručilo kako ne priznaju Haški sud, sve vlasti poslije Tuđmana proglasilo izdajničkim te zatražilo prekid pregovora s EU i izvanredne izbore.

Gotovo trosatni orosvjed protiv haške presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču protekao je mirno, ali uz salvu uvreda na račun Stjepana Mesića, Ive Josipovića, Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa i Mladena Bajića. Dio prosvjednika nosio je ratne vojne odore, a transparentima su zahtijevali kazneni progon Stjepana Mesića poručujući da su posttuđmanovske vlasti izdale branitelje i Hrvatsku. Među govornicima su bili i biskupi gospićko-senjski Mile Bogović i šibenski Ante Ivan, a glavni je govornik bio Željko Sačić, ratni zapovjednik Mladena Markača, koji je izložio program protueuropske desnice za predstojeće izbore. Uz spomenute zahtjeve, Sačić je najavio da će nova vlada revidirati Zakon o amnestiji te vratiti hrvatske vojnike iz Afganistana.

U međuvremenu, mnogo zanimljiviji prosvjed održan je u Splitu. Naime, kako piše Slobodna Dalmacija , u jednom trenutku Željko Kerum se krenuo obratiti skupu od nekoliko tisuća ljudi, kada mu je netko prigovorio da je đubre. Kerum, kakav već jeste, nije ostao dužan već mu je odgovorio da je on urbani Jugoslaven, nakon čega je došlo do fizičkog obračuna kojeg su zaustavili zaštitari.

Josko Ponos / CROPIX

Mimohod u Rijeci

Prosvjednim mimohodom od Mosta hrvatskih branitelja do Jadranskog trga, nekoliko stotina hrvatskih branitelja i drugih građana uputilo je ogorčenu poruku zbog osude hrvatskih generala Gotovine i Markača u Haagu.

Na inicijativu Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke, mnogi su se građani, među kojima i mnogi koji su u Domovinskom ratu izgubili svoje bližnje, mirno i dostojanstveno okupili, s puno toga što su željeli uputiti političkim elitama.

 Najglasniji među njima bio je predsjednik UHDDR Mile Biondić, poručivši osuđenima u Haagu da su ponos Riječana te da ne klonu duhom u daljnjim iskušenjima.

 -Ovo je presuda svima nama Hrvatima, a braniteljima poruka da su dio zločinačkog pothvata, na što smo ponosni, jer smo s ljubavlju i žrtvom stvorili slobodnu Hrvatsku. Od političara nismo ni očekivali ništa drugo osim obećanja, očekujući od nas da prihvatimo ulazak u nesavršenu EU.

Prosvjed u Zagrebu nakon presude generalima Foto D KOVAČEVIĆ (2)
Prosvjed u Zagrebu nakon presude generalima Foto D KOVAČEVIĆ

Kome treba ovakva Europa? Cijelu hrvatsku povijest nastoje nam izokrenuti, ali mi, kao živi svjedoci Domovinskog rata, sadašnjim i budućim mladim generacijama govorit ćemo kako smo obranili Hrvatsku od agresora, kojeg se želi izjednačiti s nama, poručio je Biondić.

 Za ovakvu presudu Biondić posebno odgovornima smatra Mesića, Račana, Josipovića i Sanadera, od kojih je svatko na sebi svojstven način izdao hrvatske generale, a time i svoj narod.

 – Sadašnji predsjednik, nekad pravnik, u vrijeme Račanove vladavine izručio je Haagu oslobodilačku akciju »Oluja«, dok je Mesić učinio sve da preda generale, dostavivši dokumentaciju tužiteljima. Sanader je također to podupirao, prihvativši to kao uvjet ulaska Hrvatske u EU, istaknuo je Biondić.