Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
29. veljače 2020.
Ispis članka: Plenković s Merkel: 'Hrvatska izvjesno ulazi u schengen i eurozonu u idućem mandatu EK' - Novi List

NoviList.hr

Plenković s Merkel: 'Hrvatska izvjesno ulazi u schengen i eurozonu u idućem mandatu EK'

Susret u Zagrebu

18. svibanj 2019 17:05

Napisao: Portal Novilist.hr

Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije, rekao je Plenković nakon sastanka s kancelarkom

Foto Davor Kovačević

ZAGREB Njemačka kancelarka i donedavna predsjednica njemačkih demokršćana Angela Merkel stigla je u subotu poslijepodne u Zagreb. U Vladi je s premijerom Plenkovićem održala sastanak, a večeras će sudjelovati u predizbornom skupu HDZ-a i Europske pučke stranke (EPP) uoči europskih izbora.

Nakon sastanka s Merkel, Plenković je rekao kako je kancelarki objasnio koliko je Hrvatskoj važno osigurati članstvo u Schengenu te u eurozoni, javlja N1.

- Vrlo smo temeljito objasnili kancelarki naše ambicije ulaska u eurozonu. To je projekt koji će pratiti mandat sljedeće Europske komisije.

Mi ćemo kasnije za vrijeme radnog ručka detaljnije razgovarati o situaciji u susjedstvu i o strateškom programu EU do 2024. Nadamo se da će se višegodišnji financijski okvir zaokružiti na pravi način i pratiti prioritete EU kroz sljedeće desetljeće.

Želimo ubrzati dizanje ekonomskog rasta i standarda života naših sugrađana, rješavanje problema s negativnim demografskim prirastom u čemu nam može pomoći članstvo u EU, rekao je Plenković.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je izvjesno da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije pridružiti schengenskom prostoru i eurozoni.

»Pristupanje Hrvatske eurozoni i schengenu u nadolazećem mandatu Europske komisije je izvjesno. Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Njemačka tu želi biti partner«, kazala je njemačka kancelarka, prenosi Hina.

Osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske, a dodala je da se već sada razgovara o zajedničkim strateškim odrednicama hrvatskog predsjedanja EU-om.

- Europsku perspektivu zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali trebamo uzeti u obzir da kriteriji za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem, osvrnula se na temu proširenja EU.

z1805k43

Premijera Plenkovića novinar iz Njemačke pitao je o izvješćima da Hrvatska oštro postupa na granici prema izbjeglicama.

- Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura.

z1805k44

U procesu kontrole granice poštujemo nacionalno zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice, odgovorio je Plenković.

Novinara iz Njemačke zanimala je reakcija kancelarke na krizu austrijske vlade i skup desničarskih populista u Milanu.

- Ne mogu govoriti prije kancelara Kurza, ali EU je zajednica zemalja koje su se dogovorile surađivati. Naravno da imamo i struje koje preziru naše vrijednosti i žele uništiti našu zajednicu. Mi moramo odlučno postupati u odnosu na to, rekla je, prenosi N1.

z1805k45