Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. veljače 2020.
Ispis članka: Glavne nagrade filmovima "Tisuću sunaca", "Cvjetanje" i "Dubhouse" - Novi List

NoviList.hr

Glavne nagrade filmovima "Tisuću sunaca", "Cvjetanje" i "Dubhouse"

Deveti festival 25FPS

1. listopad 2013 07:48

Napisao: HINA

Pobjednici su filmovi »Tisuću sunaca« autorice Mati Diop, »Cvjetanje« Naoko Tasaka te »Dubhouse« Keia Shichirija i Ryojia Suzukija

Glavne nagrade filmovima "Tisuću sunaca", "Cvjetanje" i "Dubhouse"

ZAGREB » Filmovi »Tisuću sunaca«, »Cvjetanje« i »Dubhouse« ovogodišnji su dobitnici glavnih nagrada devetog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS. Svaki od tri člana žirija dodjeljuje po jedan Grand prix i po jedno posebno priznanje.

   Britanska filmašica Beatrice Gibson nagradila je francuski film »Tisuću sunaca« autorice Mati Diop, koji istražuje osobno i zajedničko naslijeđe igranog filma »Touki Bouki« njezinog ujaka, senegalskog redatelja Djibrila Diopa Mambetyja. Posebno priznanje dodijelila je japanskom filmu »Dubhouse« Keia Shichirija i Ryojia Suzukija, u kojem se miješaju dvije različite vizije – »arhitekta kao tvorca tame i filmskog autora kao donositelja svjetlosti«.

   Za japanskog nezavisnog filmaša Takashija Makine upravo je »Dubhouse« najbolji film ovogodišnjeg festivala, a svoje posebno priznanje Makino je dodijelio austrijskom filmu »Izviđanje« autora Johanna Lurfa, koji prikazuje kalifornijski rezervat Morris, dugogodišnje vojno područje za testiranje torpeda.

   Prema mišljenju treće članice žirija, španjolske autorice Laidu Lertxundi Grand prix je zaslužio američki film »Cvjetanje« Naoko Tasaka, priča o medvjedu koji je pojeo cijelu svoju obitelj tijekom zimskog sna, a posebno priznanje od nje je dobio film »Tisuću sunaca« Mati Diop.

   Nagradu Green DCP iz programa domaćih uradaka »Refleksi« osvojio je laureat ičićanskog filmskog festivala Liburnia Boris Poljak za »Autofokus«, kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti, a isti je film dobio i posebno priznanje žirija kritike, u kojem su bili Velimir Grgić, Nino Kovačić i Stipe Radić. Svoj Grand prix kritičari su dodijelili kanadskom filmu »Maska smrti iz Buffala« Mikea Hoolbooma, a još jedno posebno priznanje japanskom filmu »Između pravilnosti i nepravilnosti« Masahire Tsutanija.

   U natjecateljskom programu festivala prikazano je 26 filmova, a uz konkurenciju održali su se tradicionalni popratni programi – Kino 23, »Ode filmu«, »Refleksi« te novi program »Kratka baza« koji je ove godine bio posvećen strukturalnom filmu. Izbor filmova s festivala jučer i danas gostuje u riječkom Art-kinu »Croatia«, a 5. listopada u kinu »Tuškanac« bit će prikazani pobjednički filmovi.