Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
8. prosinca 2019.
Ispis članka: RIJEČKI MORSKI PAS Kako Mađar vidi riječki "belle epoque" - Novi List

NoviList.hr

RIJEČKI MORSKI PAS Kako Mađar vidi riječki "belle epoque"

Szabolcs Benedek

27. travanj 2019 12:09

Napisao: Davor Mandić

Radnja romana događa se uoči Prvog svjetskog rata, kad jedan urednik iz Budimpešte putuje u Rijeku, tada pod mađarskom vlašću, da bi napisao reportažu o takozvanom riječkom morskom psu

Snimio Sergej Drechsler

RIJEKA - Mađarska epizoda u povijesti Rijeke nije trajala dugo, i sigurno nije ostavila onog traga kao što je to slučaj s talijanskim ili austrijskim nasljeđem, ali da taj trag ne postoji, ne bi bilo ni romana »Riječki morski pas« mađarskog pisca srednje generacije Szabolcsa Benedeka. Roman je objavljen u nakladi izdavačke kuće Studio TiM, s mađarskog ga je prevela Angela Pataki, a u intimnom »dnevnom boravku« Naklade Val roman je i predstavljen javnosti.

Predstavili su ga, uz autora, još i njegov hrvatski urednik i izdavač Milan Zagorac te Eva Viola, književnica i promotorica mađarske kulture, ovdje u ulozi prevoditeljice predstavljanja upriličenog u formi razgovora.

Rezidencija Kamov

Okupljena riječka publika mogla je tako saznati da je roman relativno dugo inkubirao nakon Benedekova boravka u riječkoj Rezidenciji Kamov, koji ga je do te mjere označio, a Rijeka osvojila, da mu se čini da je sada u svakom njegovu pisanju.

Prodano dvije tisuće primjeraka

Knjiga u povijesnom smislu nije pretjerano točna, rekao je Zagorac, pa tako primjerice uvodi tramvajsku prugu između Rijeke i Opatije, koje zbog povijesnih okolnosti nikada nije bilo, ali to knjizi, rečeno je, nimalo ne smeta. Eto, u Mađarskoj, u kojoj se znanje o Rijeci svodi na eventualno poznavanje činjenice da je jednom postojala neka mađarska epizoda u tom dalekom morskom gradu, prodana je u 2.000 primjeraka, a otisnuto je i drugo izdanje.
P
»Četiri tjedna sam ovdje proveo i istraživao. Nakon pet godina osjetio sam poriv da pišem o Rijeci, osjetio sam da mi Rijeka nedostaje

– Četiri tjedna sam ovdje proveo, istraživao, čitao mađarske tiskovine koje su izlazile uoči Prvog svjetskog rata. Nakon pet godina osjetio sam poriv da pišem o Rijeci, osjetio sam da mi Rijeka nedostaje – rekao je, po vlastitu priznanju, emotivni Benedek.

A radnja romana događa se, kako je to rekao Zagorac, u vremenu »belle epoque«, dakle uoči Prvog rata, kada jedan urednik iz Budimpešte putuje u Rijeku, multietnički lučki grad na Jadranu izravno pod mađarskom vlašću, da bi napisao reportažu o tzv. riječkom morskom psu. Naime činilo se da se u Rijeci pojavila morska neman, no našem glavnom protagonistu ova vijest nije djelovala ozbiljno, već kao način da se popuni prostor u novinama u vremenu kada pravih vijesti nema. Ali to je tek početak priče o Rijeci, o ljudima u osvitu jedne puno veće pošasti, o kraju tzv. sretnih vremena mira.

Slojeviti roman

Roman je Zagorac okarakterizirao slojevitim, na granici steam punka i fantasyja, ali s puno psihološke profilacije likova, o čemu je Benedek također govorio kao o važnom aspektu svoga pisanja. A na pitanje zašto baš to razdoblje, Benedek je odgovorio da ga ono najviše zanima i uopće; čini se da je u svojih dvadesetak knjiga dosad više puta o njemu pisao.

– Kada sam počeo pisati ovaj roman, baš je krenula migrantska kriza. Povijest se ponavlja. Ljudi uvijek žele bolje živjeti, pa zato odlaze i traže to bolje – rekao je Benedek.