Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. listopada 2019.
Ispis članka: Martina Mlinarević Sopta u Puli i Rijeci: Spisateljica koja nudi ravnotežu duše i iskonsku sreću - Novi List

NoviList.hr

Martina Mlinarević Sopta u Puli i Rijeci: Spisateljica koja nudi ravnotežu duše i iskonsku sreću

'Huzur' u gostima

15. travanj 2019 18:46

Napisao: P. N.

"Huzur insan" je ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav; huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti.; huzur kao iskonska sreća jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.

snimio Grgo Jelavić / PIXSELL

Jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnica Martina Mlinarević Sopta u gostovat će u utorak 16.04. u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici u Puli, a potom - dan kasnije, u srijedu 17.04. - i u Rijeci. Svoju knjigu riječkim čitateljima i čitateljicama autorica će predstaviti u prostorijama Gradske knjižnice, ogranak Trsat, od 18.00 sati.

U prvom tjednu nakon objave njezina knjiga s naslovom 'Huzur' naišla je na vrlo dobar prijem čitateljstva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a do danas je tiskana u pet izdanja, prevedena je na makedonski, a uskoro izlazi na poljskom i francuskom jeziku. Martina Mlinarević hrvatskim čitateljima i čitateljicama nije nepoznata; ova autorica već godinama se ističe kao beskompromisna borkinja za društvenu pravu, a zbog svojih angažiranih tekstova na društveno-političke teme nemali broj puta bila je izložena pritiscima i prijetnjama vladajućih stranaka u susjednoj zemlji.

U posljednje vrijeme, fokus Martinina stvaralaštva proživljavanje je osobne borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je, kako kaže, iz temelja promijenilo život. I u ovoj situaciji Martina Mlinarević Sopta ostala je dosljedna sebi; situacija u kojoj se našla potaknula ju je da pokuša senzibilizirati javnost prema oboljenjima od ove teške bolesti, a ženama koje su je preboljele poručuje da se hrabro i bez kompleksa nose s njezinim eventualnim posljedicama. Pišući bez zadrške o svemu što joj je proteklih mjeseci postalo bolna stvarnost, svojom hrabrošću, cinizmom, humorom i fotografijama ožiljaka nakon operacije učinila je puno na tome da se temu karcinoma dojke u potpunosti detabuizira.

Mile Stojić, bosanskohercegovački književnik, kazao da je književnost Martine Mlinarević njemu vrlo bliska jer se ona obraća neposrednoj stvarnosti.

Nezina knjiga 'Huzur' priča je o suočavanju s najtežim ljudskim strahovima. Ovaj intrigantan pojam u naslovu - "Huzur" - znači mir u svim dimenzijama života.

"Huzur insan" je ispunjen čovjek, spokojan, emotivno i tjelesno zdrav; huzur kao ravnoteža duše, osjećanja, ravnoteža želja i stvarnosti, mašte i realnosti.; huzur kao iskonska sreća jer čovjek može biti miran iako nije sretan, ali ne može biti sretan ako nije miran.