Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
21. siječnja 2020.
Ispis članka: Kritika svega postojećeg - Novi List

NoviList.hr

Kritika svega postojećeg

Opća praksa Tihomira Ponoša

7. ožujak 2011 16:40

Napisao: Tihomir Ponoš

Ono što je stranke najteže pogodilo jest to što su izgubile društvenu kopču i to je razlog za njihovu duboku krizu na koju im se još nakalemila i recesija. 

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Prije nešto više od dva desetljeća, u veljači 1990. godine registrirane su prve političke stranke u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata. Tada su registrirani i HDZ i tadašnji SKH-SDP. Strančarstvo je tada, u sumrak socijalističkog i osvit demokratskog poretka, bilo u modi i smatralo ga se je rješenjem.

Višestranačje danas (valjda) nije u krizi, ali stranke jesu, barem sudeći prema onome što se zbiva na prosvjedima u Hrvatskoj posljednjih dana

Višestranačje danas (valjda) nije u krizi, ali stranke jesu, barem sudeći prema onome što se zbiva na prosvjedima u Hrvatskoj posljednjih dana, ali i prema tome što se o političkim strankama govori već duže vrijeme. Njih se više ne doživljava kao rješenje nego kao problem. U Zagrebu su u srijedu uništene zastave HDZ-a i SDP-a, bila bi uništena i HSS-ova samo da je istaknuta na fasadi stranačke središnjice, a HNS je prošao neokrznut vjerojatno zato što prosvjednici nisu bili svjesni da su u jednom časku bili na stotinjak metara od centrale narodnjaka. U Zadru su u subotu na stup srama izvješene sve stranke. 

Ima u takvom odnosu prema različitim strankama, različitim kraticama koje uokviruju naš politički život, bez obzira na razočaranje njihovim djelovanjem, nešto nepravedno. Takav odnos ostavlja dojam uravnilovke. Bjelodano je da daleko najviše odgovornosti za stanje u državi i društvu ima onaj koji je u 21 godinu demokracije u Hrvatskoj na vlasti gotovo 18 godina, uključujući i posljednjih sedam godina, dakle HDZ. SDP-u se pripisuje ponajprije grijeh nečinjenja. Činjenica jest da ta stranka često ostavlja dojam kilave stranke. Prosvjednici, ali i svi drugi koji prozivaju najsnažniju opozicijsku stranku zbog nečinjenja zapravo su, na pomalo bizaran način, u pravu. 

 U slučaju da se izbori održe u najavljenom roku, strankama bi se moglo dogoditi da im se nezadovoljstvo naroda sruši na glavu. 

To se nečinjenje, paradoksalno, itekako odnosi i na katastrofalnu prezentaciju onoga što ta stranka pokušava činiti. U posljednje dvije godine ta je stranka poslala u Sabor dvoznamenkasti broj svojih zakonskih prijedloga kojima se predlagalo štošta, od mjera za ublažavanje krize do poreznih promjena i drugoga. Tko za to, osim specijaliziranih novinara, zna i zašto gotovo nitko osim njih ne zna? Drugačije rečeno, pitanje je zašto se SDP doveo do toga da ga se trpa u isti koš s HDZ-om. 

Kolikogod je na prosvjedima prisutan i očit bunt protiv stranaka i stranačkog establišmenta (iliti kako bi se nekad kazalo nomenklature) i kolikogod je jasno da u političkom prostoru ima mjesta i za nekog trećeg, pored vladajuće i Kukuriku koalicije, malo je vjerojatno da će taj prostor u znatnijoj mjeri netko uspjeti iskoristiti posebno budu li izbori prije jeseni.U tom slučaju nekakva treća opcija imala bi malo vremena da se organizira i pripremi za izbore. Vjerojatno će se netko (Dragutin Lesar?) uspjeti ogrebati za pokoje mjesto više u Saboru. U slučaju da se izbori održe u najavljenom roku, strankama bi se moglo dogoditi da im se nezadovoljstvo naroda sruši na glavu. 

Političke stranke, pak, mogu biti zadovoljne time što se zasad ne traži prevrednovanje svih vrijednosti.

Stranke u Hrvatskoj (iako to nije samo specifičan domaći problem) je pogodilo nešto poput recesije. Naprosto, pogađa sve, bez obzira koliko je samoj recesiji netko pridonio. Ono što je stranke najteže pogodilo jest to što su izgubile društvenu kopču i to je razlog za njihovu duboku krizu na koju im se još nakalemila i recesija. 

Razlog za prošloga tjedna viđen odnos prema strankama na prosvjedima krije se i u sadašnjoj naravi prosvjeda. Oni naprosto podvrgavaju kritici sve postojeće (vlast, opoziciju, političke stranke, medije, ekonomski sustav, krupne kompanije…), a takav pristup, gotovo do razine negacije, ne ostavlja prostora za fino nijansiranje. Političke stranke, pak, mogu biti zadovoljne time što se zasad ne traži prevrednovanje svih vrijednosti.