Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
11. prosinca 2019.
Ispis članka: TIHANA TOMIČIĆ Bernardićeva isprika je premalo - Novi List

NoviList.hr

TIHANA TOMIČIĆ Bernardićeva isprika je premalo

Piše Tihana Tomičić

7. studeni 2019 22:41

Napisao: Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

SDP pošto-poto želi na ove izbore (a i parlamentarne) izaći s agendom borbe protiv korupcije. Osnovali su antikorupcijski savez, okupili dio oporbe, a plan je uskoro okupiti sve u oporbi, i tako pobijediti kompromitirani HDZ.

No, već samo jučerašnja saborska svađa oko toga tko je između HDZ-a i SDP više korumpiran, odnosno kompromitiran, pokazala je da HDZ neće lako odustati od toga da dokaže da su - svi isti. Stoga bi taj novi koncept kojeg su se uhvatili, mogao za SDP donijeti više štete nego koristi.

Pritom, neki u SDP-u kažu da je isprika šefa stranke Davora Bernardića premalo. Da je nakon slučaja Cotrugli on zapravo hodajući politički mrtvac, i da je tom aferom izbijen zadnji adut iz ruku SDP-a da se suprotstavi Plenkovićevoj ekipi. Također, i da je to samo dokaz više da Bernardić nije dorastao vođenju stranke.

Dok je Plenković spašavao Agrokor, on je otvarao SOS liniju za radnike. Dok je Plenković hendlao slučaj Kuščević i raščistio pola Vlade od kompromitiranih ministara, Bernardić je i sam upao u zamku sukoba interesa, preuzevši stipendiju od privatne poslovne škole.

Takvi, koji to misle i o tome unutar SDP-a govore, misle da je ovo prilika da se Zoran Milanović vrati na čelo stranke, tvrdeći da on vlastitih sličnih afera nije imao, a da se dovoljno rano ogradio i od Tomislava Sauche, pa da ni taj slučaj ne opterećuje njegov osobni imidž.

Dapače, ima u SDP-u i onih koji misle da bi povratak SDP-a na staze stare slave dodatno omogućila situacija u kojoj bi Milanović ponovno na suradnju pozvao Slavka Linića, i da je, rječju, povratak na staro najbolja opcija za tu stranku u pokušaju da ponovno pokuša osvojiti vlast.

Takvi kažu: Milanović ima karizmu, Linić ima znanje, Bernardić nema ništa od toga. Barem pola te stranke razmišlja u tom smjeru, i barem ih je toliko koji se raduju Bernardićevom »slučaju Cotrugli«, uvjereni kako će ga taj slučaj na kraju koštati karijere, a Milanovićev nastup na predsjedničkim izborima - bez obzira na krajnji rezultat - vide kao šansu da se »karakterni Milanović« vrati na čelo stranke i pokaže kako se vodi politika.

Uvjereni su da Bernardić neće uspjeti zadržati povjerenje građana i članova stranke nakon ovog slučaja, jer će mu HDZ i na izborima u prosincu, a i kasnijim izborima za Sabor, to stalno i bez prestanka nabijati na nos.

Naravno, to je samo »wishfull thinking«. Dio ljudi u stranci još nije prebolio Milanovićev odlazak s čela stranke i oni cijelo vrijeme Bernardića podržavaju samo s figom u džepu. No, realnost je malo drugačija: šef stranke neće biti odgovoran ako na predsjedničkim izborima Zoran Milanović ne pobijedi. Odgovornost će biti na samom kandidatu. Upravo je zato Bernardić i pristao na ustupak da baš Zoran Milanović bude taj kandidat njegove stranke.

Drugo, na izborima za Sabor iduće godine, Bernardić će biti taj koji će sastavljati liste. To će mu biti prilika da pokaže širinu, kao što je bio slučaj na izborima za Europski parlament, ali da bi pokazao širinu, na listama mora biti i dosta novih ljudi.

Njegovih ljudi. To će mu dakle bili prilika da se riješi onih koji ga tapšu po ramenima držaći istovremeno prstima »holt«. I treće, za razliku od Andreja Plenkovića koji će do izbora za Sabor morati još imati i unutarstranačke izbore, Bernardić taj izazov nema.

Čak i ako SDP ne pobijedi na predsjedničkim izborima, stranka se neće sastajati da šire analizira taj rezultat, i to mu poziciju čini mnogo lakšom nego predsjedniku HDZ-a. Bernardić samo mora ostati politički živ do 22. prosinca, odnosno 5. siječnja, i predsjedničkih izbora.

Problem mu mogu stvoriti samo dvije stvari: da Milanović pobijedi Grabar-Kitarović i Škoru, i tada poželi natrag na vrh SDP-a. Ali to po anketama neće biti lako. I drugo, ako se glasnije počnu čuti glasovi onih koji misle da mora dati ostavku zbog »slučaja Cotrugli«. Takvih ima, i takvi imaju priliku govoriti sada, ili šutjeti zauvijek.