Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Ispis članka: Novi izum Kreše Beljaka: stalež roditelja - Novi List

NoviList.hr

Novi izum Kreše Beljaka: stalež roditelja

Pardon Sanje Modrić

16. studeni 2017 15:30

Napisao: Sanja Modrić

Od Beljaka smo već navikli da svako malo tresne i ostane živ, ali ovo je stvarno vrh 

arhiva NL

Kod predsjednika HSS-a Kreše Beljaka ima bizarnosti na dnevnoj bazi, a najnovija mu je grandiozna ideja da treba uvesti »zanimanje roditelj«.

Turobna demografska kretanja koja su Hrvatsku u posljednjih 25 godina skratila za milijun stanovnika, brzo bi se preokrenula da država kešira svima po jednu prosječnu bruto plaću za svako dijete. Arkadija pristojnog prihoda i plaćenih doprinosa, stimulirala bi novouspostavljeni stalež »roditelja« da ostanu doma i odgajaju djecu, buba Beljak. Dvoje djece, dvije prosječne plaće, desetero, deset plaća. Na pitanje osupnutog novinara televizije N1, doduše nakrivo nasađeno, kako bi toliki teret podnio državni proračun, Beljak bećarski dobacuje kako bi taj trošak bio »efektniji nego ulaganje u rupu zvanu Agrokor«.

Od Beljaka smo već navikli da svako malo tresne i ostane živ, ali ovo je stvarno vrh.

Jer, s njegovom estradnom terapijom, Hrvatska bi postala 1. zemlja parazita kojima će, čim proizvedu potomstvo, svanuti sretna zvijezda pa više neće morati ustajati u šest sati, gurati u usta četikicu za zube i juriti na posao, školovati se i trsiti, 2. zemlja u kojoj se svima, osim poslovnim genijima talentiranima za stvaranje milijuna, neusporedivo više isplati što češće koristiti usluge rodilišta, nego ganjati bilo kakvu karijeru, 3. zemlja u kojoj se broj punitelja proračuna stalno smanjuje na račun abonenata na javni novac s državnom apanažom po broju djece i 4. zemlju u kojoj će, naravno, opako nagrabusiti žene jer će se njih ugurati u ulogu profesionalnih majki.

Ova petarda iz Beljakove kućne proizvodnje toliko je ekonomski i društveno nesmislena da je već i pokušaj da se o njoj ozbiljno raspravlja ispod svakog nivoa. No kako citirano »rješenje« za jedan ozbiljan nacionalni problem dolazi iz rastresite struje svijesti jednog od prvaka parlamentarne opozicije, čovjek osjeća potrebu da se na nju ipak osvrne.

Čak i da Hrvatska ima proračun per capita kao Luxembourg – i da joj taj proračun, povrh toga, pada s neba, kao što proračuni nigdje ne padaju jer se pune iz ekonomske aktivnosti, a ne iz sjedenja doma – svakome tko išta razumije trebalo bi biti neugodno iznijeti nešto kao ovo što je ispalio Beljak.

Države i vlade imaju na raspolaganju modele kojima mogu provocirati bolji balans između rođenih i umrlih, potaknuti građane da se lakše odlučuju za više djece i smanjiti iseljavanje stanovništva. Ali ova Beljakova doktrina preko koljena sigurno nije jedan od njih. Predsjednica je ispravno upozorila da se Hrvatska, kada je riječ o demografskim trendovima, nalazi u limbu izvanrednog stanja. Vlada nešto tanko pokušava sa širim pravom na dječji doplatak.

Ali stvarati od roditeljstva novu granu biznisa, pa to valjda može pasti na pamet samo Beljaku i vjerskim talibanima. Što ste po zanimanju? Roditelj. Pa već nas dave branitelji po zanimanju. Hrvati po zanimanju. Katolici po zanimanju. Samo fale još i »roditelji«.

Da bi se u Hrvatskoj rađalo više djece, ona mora postati napredna i ugodna za život. Recept je siguran posao, pristojna zarada, olakšice i servisi za djecu. A Beljaku iz državnog proračuna ajmo kupiti knjige pa da nešto nauči i da malo smanji intenzitet lupetanja.