Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
11. prosinca 2019.
Ispis članka: Matoš oko Rijeke - Novi List

NoviList.hr

Matoš oko Rijeke

Kultura & kolera

20. srpanj 2014 19:26

Napisao: Kim Cuculić

Knjiga »Posvudašnji Matoš oko Rijeke njim samim« nije samo prigodničarsko izdanje u povodu Matoševe obljetnice, već daleko nadilazi tu namjenu

Matoš oko Rijeke

Stota godišnjica smrti Antuna Gustava Matoša u Rijeci prolazi gotovo nezapaženo. Zlobnici bi mogli pomisliti da se na taj način Rijeka možda osvećuje A. G. M.-u, koji joj baš i nije posvetio lijepe retke: »I tu gdje nam je narod najbolji, najradišniji, tu nam oteše najbogatiji grad, tu zijeva kao rana pod srcem Hrvatske izdaja i sramota prodane Rijeke«.

   Nije se Matoš povoljno izrazio ni o najvećem riječkom književniku Janku Poliću Kamovu.

   No, šalu na stranu. Matoševe obljetnice ipak su se u Rijeci prisjetili časopis »Književna Rijeka« i Kazališna grupa Viktora Cara Emina, a povod za ovu kolumnu je knjiga »Posvudašnji Matoš oko Rijeke njim samim« koju su na Matošev rođendan, 13. lipnja, objavili Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci i Naklada »Kvarner«. Idejni začetnik je Krešimir Cvjetković, profesor hrvatskog jezika i književnosti u Sušačkoj gimnaziji, koji je u ovoj knjizi objedinio i smisleno povezao Matoševe putopisne, kritičke i polemičke tekstove o Rijeci i oko Rijeke.

   U pogovoru Cvjetković objašnjava da je naslovna atribucija – posvudašnji – Tenžerina atribucija, posvećujući knjigu svojim đacima – »koji vole Hrvatsku a ne hrvatuju, koji jesu pečalbari (duhom za ljepotom, a ne trbuhom za kruhom)«. Knjigu otvara Matošev putopisni zapis »Oko Rijeke«, koji počinje rečenicom: »Bio sam u Hrvatskom primorju, prvi put u mom životu, i pišem te nagle retke s osjećajem kao da bijah u tuđini...« Između ostalog, književnik evocira i svoj susret s Franom Supilom u Rijeci.

   Slijede tekstovi »Refuli« i »Iz Primorja«, dok polemike i portretni krokiji čine drugi i treći dio knjige. Među polemičkim tekstovima središnje mjesto zauzima polemika s Jankom Polićem Kamovom i Mijom Radoševićem. Treći i zaključni dio knjige donosi Matoševe oglede i dojmove o našijencima, odnosno portrete zaslužnih osoba iz Rijeke i njene okolice: Ivana Grohovca Riječanina, Rikarda Katalinića Jeretova, Josipa Godlera Zlatanića, Ivana pl. Zajca i Josipa Pančića.

   Knjiga »Posvudašnji Matoš oko Rijeke njim samim« nije samo prigodničarsko izdanje u povodu Matoševe obljetnice, već daleko nadilazi tu namjenu. Riječ je, naime, o knjizi koja na jednom mjestu donosi sve važnije tekstove A. G. Matoša o Rijeci i oko nje, što je čini vrijednim i korisnim štivom za sadašnje, ali i buduće naraštaje. Kako u Proslovu zaključuje Darko Gašparović, riječ je o žanrovski raznolikoj a misaono bogatoj knjizi, koja dostojno ulazi u svekolik doprinos hrvatske književne i kulturne javnosti obilježavanja stote obljetnice smrti neumrloga pjesnika hrvatske duše, ljudi i krajeva u sklopu Europe. Krešimir Cvjetković u svom Poslovu urednika pak podsjeća da je Matoš pjesnik i kad je prozaist. Knjiga koju preporučujemo Matoševu Čitaocu na uživanje.