Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Ispis članka: Posljedice onečišćenja: Životinja uginula od gladi jer zbog plastike u organizmu nije mogla jesti - Novi List

NoviList.hr

Posljedice onečišćenja: Životinja uginula od gladi jer zbog plastike u organizmu nije mogla jesti

Hoćemo li prestati?

28. svibanj 2019 23:17

Napisao: Portal Novilist.hr

Nakon tragičnih slika uginulih kitova s organizmima punim plastike, tužne nam slike stižu i iz Japana

FOTO/National Park Service

Japan - Nara Deer Welfare Association javlja da su u ožujku primijetili ženku jelena u vrlo lošem stanju. Primijećena je blizu hrama Todiji u parku Nara. Unatoč njihovim zvjerskim naporima da nahrane vidno izgladnjelu životinju, jelen je odbijao jesti.

Sljedećeg je dana nesretna životinja preminula u sedamnaestoj godini života, s težinom od tek trideset kilograma.

Veterinari su tijekom autopsije u njezinom tijelu pronašli – plastiku. Njezin je trbuh bio prepun plastičnih vrećica, a njegova je masa iznosila 3,2 kilograma.

U izvješću, veterinari su napisala da zbog plastičnih vrećica organizam jelena nije mogao probavljati hranu, što je naposljetku dovelo do njezine smrti, prenosi Unilad.

FOTO/Nara Deer, Blog

Autopsija je izvršena na ukupno osam jelena s nepoznatim uzrokom smrti, a kod njih šest je pronađena plastika. Najveća količina pronađene plastike u organizmu, težila je 4,3 kilograma.

U blizini Nara postoje znakovi koji posjetitelje upozoravaju da ne hrane jelene, ali primijećeni su turisti s plastičnim vrećicama. Turisti iste koriste za donošenje hrane životinjama, a nerijetko se opaze i slučajevi kada jeleni grizu te plastične vrećice.

Unilad prenosi da jeleni jedu plastiku jer sami ne mogu vidjeti razliku između hrane i sintetičkog materijala, pa sirote životinje misle da je obje jestivo.

Nara Deer Welfare Association je razvila posebnu vrećicu za okoliš od prirodnih materijala, da bi pridonijeli smanjenju plastičnog otpada.