Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1n
Sutra: 9° 9° 1n
22. studenoga 2019.
Ispis članka: Oglasili se mladići koji su stavili talijansku zastavu na Trsatu. Ovaj put otkrili i lica: 'Rijeka je oteta od nas' - Novi List

NoviList.hr

Oglasili se mladići koji su stavili talijansku zastavu na Trsatu. Ovaj put otkrili i lica: 'Rijeka je oteta od nas'

Svojatanje Rijeke

18. srpanj 2019 08:58

Napisao: P. N.

Foto Facebook

Trojica mladića koji su krajem lipnja postavili talijansku zastavu na Trsatsku gradinu i objavili na YouTubeu video u kojem imaju zamućena lica, odlučili su "izaći iz ormara". Dva i pol tjedna nakon događaja, jedan od njih odlučio se o svemu oglasiti putem svojeg Facebooka i objaviti fotografiju trojca na kojem više ne kriju svoj identitet.

- Ja sam Roberto Di Biaso i preuzimam odgovornost za ono što se dogodilo, piše mladić iz Locorotonda iz regije Bari, koji u obraćanju spominje i veliku Italiju, d'Annunzia i talijansku Rijeku.

- To nije bio neprijateljski čin prema Hrvatima, već znatiželjan i avanturistički potez, koji će ostati upamćen i za sto godina. Kao Talijan osjećam talijansku Rijeku, to je dio obitelji otet od nas. Više nećemo saginjati glavu pred povijesnim nepravdama, piše Di Biaso.

Performans s vješanjem talijanske zastave izazvao je odmah osudu u Rijeci. Gradonačelnik Vojko Obersnel nazvao je to kukavičkim potezom i pozvao na zaustavljanje opasnih ideja i polusvijeta koji bi svojatao tuđe teritorije.