Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
18. studenoga 2019.
Ispis članka: Šezdesetak volontera čistilo tri uvale istočnog dijela otoka Lošinja - Novi List

NoviList.hr

Šezdesetak volontera čistilo tri uvale istočnog dijela otoka Lošinja

Eko akcija

20. svibanj 2019 07:27

Napisao: Bojan Purić

Unatoč kiši i jugu, uspješno je realizirana akcija čišćenja u trima uvalama/lukama na istočnoj strani otoka Lošinja – Valdarki, Rovenskoj i Velom Lošinju. Ronilo je osamnaest »čistača«, a među volonterima bili su i gosti s otoka Krka i iz Zagreba

Snimio Bojan PURIĆ

VELI LOŠINJ  Iako je i ovaj događaj, kao i mnoge druge ovog neobičnog proljeća, pred sam kraj zakomplicirala kiša praćena pojačanim jugom, ipak je uspješno realizirana akcija čišćenja podmorja i obala u trima uvalama/lukama na istočnoj strani otoka Lošinja – Valdarki, Rovenskoj i Velom Lošinju.

Ronilo je osamnaest »čistača«, a dodaju li se tome oni koji su »ulov« dohvaćali s obale i dalje baratali njime, ukupno se odazvalo šezdesetak volontera, uključujući i goste s otoka Krka i iz Zagreba.

Ovom je prilikom uklonjeno desetak kubičnih metara autoguma, staklene ambalaže, stolica, naplavina i drugog otpada kojeg su se nepoznati nesavjesni pojedinci odlučili riješiti na neprimjeren način.

U uvali Valdarke sudionici akcije bavili su se i ostacima pontona koji je nedavno razbio neverin. Organizatori akcije bili su Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, ronilački centar Sub Season i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a odazvale su se i druge organizacije te nešto manji broj građana-pojedinaca.

Financije za provedbu akcije izvor imaju u projektu MarGnet Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo i u Fondu za okoliš i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. Za goste akcije organizirana su predavanja o morskim kornjačama i podvodnoj arheologiji lošinjskog arhipelaga.