Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Ispis članka: Davor Bernardić: Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije - Novi List

NoviList.hr

Davor Bernardić: Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije

SDO održao presicu

18. lipanj 2019 11:55

Napisao: HINA

"Nema ostanka ljudi u Hrvatskoj bez povećanja plaća, a manji porez znači veće plaće, za to se mi borimo cijelo vrijeme", rekao je Bernardić. Smatra da je nužno povećati kvote na uvoz stranih radnika

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak se založio za uključivanje u saborsku proceduru njihova prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po kojem bi se stopa PDV-a na usluge smještaja u turizmu snizila s postojeće od 13 posto na pet posto te da se PDV u ugostiteljstvu snizi sa 25 na 13 posto.

»Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije«, poručio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Upozorio je da je ovogodišnja turistička sezona izrazito loše počela te se sada ugostitelji bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radnika te zbog smanjenog broja radne snage i gostiju ne mogu normalno poslovati.

Uz to, naveo je, došlo je do oporavka nama konkurentskih zemalja na mediteranskom turističkom tržištu koje imaju niže stope PDV-a u ugostiteljstvu i hotelski smještaj.

Bernardić je upozorio i kako je sadašnja vladajuća većina izvršila više velikih poreznih udara na turistički sektor.

Također, u fazu savjetovanja ušao je i novi zakon o neprocjenjenom turističkom zemljištu koji će, smatra, dovesti do novog opterećenja za ranjivi turistički sektor, a što će se odraziti i na njegovo poslovanje, konkurentnost i daljnji razvoj. Bernardić je podsjetio i da je SDP-ova vlada 2013. smanjila namete turističkom sektoru čime su povećali investicije, plaće i nikad jači razvoj turizma.

Istaknuo je i da je vladina politika, po pitanju poreznog rasterećenja, potpuno promašena. Umjesto da su dvije milijarde poreznog rasterećenja usmjerili u rast plaća oni su ih usmjerili za rast plaća 15.000 najbogatijih u zemlji te su smanjili PDV na meso i povrće, koje nije pojeftinilo. »Hrana nije pojeftinila i profitirali su isključivo vlasnici trgovačkih centara«, kazao je Bernardić.

Saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić rekao je kako je analiza Hrvatske udruge poslodavaca pokazala da je naša konkurentnost na najnižoj razini dok, s druge strane, imamo najveći udio prihoda države u BDP-u, 46 posto, u cijeloj EU.

No, s druge strane, porezni prihodi u zadnje tri godine porasli su za 30 milijardi kuna što govori da ima prostora za snižavanje poreznog rasterećenja. Grčić je upozorio i da su investicije u cijelom poduzetničkom sektoru u prošloj godini iznosile samo 24 milijarde kuna, a normalno je da one iznose između 50 i 60 milijardi kuna.

Smatra kako nam trebaju dugoročni temelji održanja i rasta gospodarske stabilnosti te zapošljavanja i rasta standarda zaposlenika, umirovljenika i drugih.

Za smanjenje stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo založila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorivši da ovogodišnja turistička sezona nije dobro počela. Navela je i da se naša zemlja u turizmu suočava s dva velika problema - 'buđenjem' konkurentskih zemalja te nedostatkom radne snage. Dodala je kako je na otoku Braču problem nedostatak domaće radne snage te se suočavaju s velikim administraivnim preprekama ukoliko žele zapošljavati sezonske radnike iz inozemstva.

Bernardić je na pitanje kako komentira da ministar uprave Lovro Kuščević nije 11 godina u katastar upisao kuću u Nerežišćima kazao kako u ovoj vladi nema ministra bez afera.

To su, rekao je, slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 četvornih metara, neprijavljene vile i slično. »Ova vlada je vlada afera, svaki dan nova afera«, rekao je Bernardić.