Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Ispis članka: Majka i dadilja ostaju u zatvoru: Plaćala joj je 1.000 kuna, a ona se iživljavala nad dječačićem - Novi List

NoviList.hr

Majka i dadilja ostaju u zatvoru: Plaćala joj je 1.000 kuna, a ona se iživljavala nad dječačićem

Zlostavljanje dječaka

9. srpanj 2019 19:27

Napisao: Portal Novilist.hr

Ilustracija

ZAGREB Majka zlostavljanog dvogodišnjeg dječačića, koji je nedavno primljen u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu u teškom stanju, s brojnim ozljedama, mjesecima je pokušavala pronaći dadilju. 

- Tražim dadilju, oglas je koji je više od pola godine objavljivala 24-godišnjakinja iz Zagreba.

Nije znala da će se potraga za “starijom gospođom u mirovini” pretvoriti u užas konstantnog zlostavljanja dvogodišnjeg djeteta, kojeg joj je priuštila 20-godišnjakinja, koju je na kraju angažirala za čuvanje, piše Jutarnji.

Strahote u šupi

Strahote koje je dječak s dadiljom proživljavao više od mjesec dana u šupi od desetak kvadrata bez prozora u jednoj zgradi na zapadu Zagreba razotkriven je nakon što se dadilja susjedi obratila za pomoć, jer je dječak imao vidljive ozljede koje je hitno trebalo sanirati.

U Klaićevoj bolnici su mu otkrili prijelom nadlaktične kosti, a otkriveni su i stariji prijelomi obje podlaktice te niz hematoma i ožiljaka nalik onima od gašenja opušaka.

O zvjerstvima “dadilje” nad svojim djetetom, majka je doznala u Puli gdje je radila na sezoni. Dadilju je navodno trebala platiti oko 1.000 kuna mjesečno uz troškove hrane i najam prostorije, piše Jutarnji.

Epilog cijelog slučaja su dvije kaznene prijave. Protiv majke i dadilje zagrebačka je policija podnijela prijave zbog zanemarivanja djeteta i zloporabe njegovih prava. Dadilja će se suočiti i s optužbom za nanošenje teških ozljeda, što bi joj moglo donijeti od jedne do osam godina zatvora.

I majci prijeti zatvor

Majka bi također trebala očekivati zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina, ako joj se sudski dokaže krivnja.

Danas je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo majku i dadilju zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela povrede djetetovih prava iz članka 177. Kaznenog zakona.

Nakon ispitivanja, ODO je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv obje okrivljenice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile navedena kaznena djela. Uz to, podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora za njih zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac je to prihvatio i odredio istražni zatvor za obje žene, piše Jutarnji.

Ministrica Nada Murganić ranije je izrazila zgražanje ovim slučajem rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo". Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka.