Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 3n
Sutra: 4° 4° 3n
29. veljače 2020.
Ispis članka: Spektakularna ekshibicija u Umagu: Goran Ivanišević ponovio Wimbledon! - Novi List

NoviList.hr

Spektakularna ekshibicija u Umagu: Goran Ivanišević ponovio Wimbledon!

Plava laguna Croatia Open

17. srpanj 2019 22:44

Napisao: Zlatko Horvat

Želio sam da bude neriješeno... Ali nije ispalo - rekao je Goran, koji je pobijedio Patricka Raftera sa 6:4, 6:4

Foto Milivoj Mijošek

RIJEKA - Prije 18 godina odigrali su pet setova u finalu Wimbledona, Goran Ivanišević je u četvrtom finalu došao do prvoga trofeja u "All England Clubu". Ovoga puta odigrali su dva seta, Ivanišević je u spektakularnoj ekshibiciji na 30. izdanju Plava laguna Croatia Opena pobijedio Patricka Raftera sa 6:4, 6:4 u večeri sjećanja na taj ludi ponedjeljak u Wimbledonu.

- Drugi put sam u Hrvatskoj. Godine 1996. bio sam u Splitu i puno se toga promijenilo. Ali očito me poraz od Gorana 2001. učinio zvijezdom u Hrvatskoj budući da me je policajac na granici prepoznao i zatražio autogram - našalio se Patrick Rafter.

Australac je dvaput osvojio US Open, bio je prvi tenisač svijeta... U Wimbledonu je izgubio dva finala.

- Bio sam nervozan protiv Gorana, pogotovo u petom setu. Uhvatio me na iznenađenje, nije i dozvolio da se vratim. Bolilo je to neko vrijeme, a svaki put kad vidim Gorana, on me zbog toga zeza. Kao da mi je uzeo lizalicu kad sam bio dijete, nije to u redu od njega, ha, ha... U sportu je to okrutno, finalista se nitko ne sjeća. Brzo te zaborave. Ja sam to dobro osjetio.

Rafter ima farmu na istoku Australije, daleko je svjetla reflektora, iako jedan stadion u Brisbaneu nosi njegovo ime.

- Malo je veći od ovoga koji se zove po Goranu. Igrao je Goran tamo i pokušavao uništiti podlogu, samo zato jer je teren nazvan po meni. Pripreme? Imam i tenisko igralište doma, pa su došli neki prijatelji, malo i radio s reketom.

Vježbao sam, radio na svojoj farmi, iskupao sam puno rupa... Nisam toliko igrao koliko i Goran, ali nama je najteže trčati za loptom, a sjećaš što si mogao stići prije 20 godina. I sad dođem na metar, mislim da ću stići, a ona pobjegne. I tad shvatiš da su godine prošle.

Bio je broj jedan. Na tjedan dana.

3717595

- Vratio se doma na jedan tjedan, sjedio sam na plaži i pio. I vratio se u Los Angeles, a već sam bio na broju dva. Ja sam jedini broj jedan koji nije odigrao niti jedan meč kao prvi na svijetu. Jedini koji je bio samo tjedan dana. I to je rekord koji mi nitko ne može uzeti. Nikad!

- Želio sam da bude neriješeno... Ali nije ispalo. Želio bih Rafteru zahvaliti što je došao. Dugo smo ga lomili.

Želio bih mu zahvaliti još na nečemu. Ovo je šlag na tortu, nema više od ovoga, ovo je moja posljednja ekshibicija - dodao je Goran.

- Sad je pobjeda u Wimbledonu punoljetna, sad može raditi što je volja. On ima dva US Opena, ja taj Wimbledon i nitko mi ga ne može oduzeti...

Fabio Fognini je ovoga tjedna broj devet, što mu je plasman karijere.

Prvi nositelj turnira krenuo je po drugi umaški naslov. Preskočio je sunarodnjaka Stefana Travagliju. Slijedi mađarski kvalifikant Attila Balazs, 203. igrač svijeta, kojem je Umag - najdraži turnir. Ne od jučer, ali s razlogom. Nakon što je spasio sedam meč lopti protiv Viktora Galovića, 30-godišnji Balazs se izvukao nakon što je šesti nositelj Filip Krajinović kod 6:5 servirao za meč.