Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Ispis članka: 27 susjedstava: Međunarodni i domaći umjetnici u Delnicama i Mrkoplju - Novi List

NoviList.hr

27 susjedstava: Međunarodni i domaći umjetnici u Delnicama i Mrkoplju

Prve posjete

19. listopad 2019 14:38

Napisao: Kim Cuculić

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten

DELNICE/MRKOPALJ - U dva od ukupno 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture - susjedstvima Delnice i Mrkopalj, započele su prve posjete međunarodnih i domaćih umjetnika koji će u 2019. i 2020. godini boraviti i raditi u mjestima koja su dio programa 27 susjedstava te se družiti s lokalnim stanovništvom.

Tijekom boravka, umjetnici će istraživati specifičnosti mjesta, kroz lokalne mitove i legende, što će im biti polazišne točke za stvaranje novih umjetničkih djela.

Početkom listopada u susjedstvo Delnice stigla je finska umjetnica Anna-Mari Karvonen. Umjetnica iz Helsinkija radi performanse u kontekstu kazališta, plesa i radija. Kao privremena sugrađanka, u susjedstvu Delnice boravi do 19. listopada, te u suradnji s domaćim umjetnikom Matijom Kezeleom istražuje zanimljive delničke lokalitete i priče utkane u delničku prošlost i sadašnjost.

Nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten bio je u prvoj umjetničkoj rezidenciji u susjedstvu Mrkopalj. Udruženi s riječkom umjetnicom Tajči Čekada upoznali su priče o Mrkoplju