Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
14. prosinca 2019.
Tragovi života

Znanstvenici šokirani - u dubokom su ledu otkrili tragove života

Photo: Wikipedija
Photo: Wikipedija
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2019. u 7:50 2019-01-23T07:50:00+01:00

Iznenađeni znanstvenici na Antarktici, otkrili su ostatke malenih životinja u jezeru Mercer.

Ovih se dana nižu nova otkrića na južnom polu. Nakon što su otkrili ubrzano pomicanje ledenih blokova, znanstvenici su u jezerskom mulju, prekrivenom debelim slojem leda već tisućama godinama, pronašli ostatke malenih životinja.

Istraživači u ekspediciji, kratko nazvanoj SALSA (Subglacial Antarctic Lakes Scientific Access) uzeli su uzorak iz jezera Mercer, smještenog oko 600 kilometara od Južnog pola. U prosincu su izbušili rupu dubine jedan kilometar, te spustili instrumente pomoću kojih su na površinu iznijeli vodu i sediment, prenosi Science News.

Gledajući uzorke kroz staklo mikroskopa, tim je otkrio organizme koji izgledaju poput "zgnječenih pauka i člankonožaca s nogama, te organizme koji podsjećaju na crve", objasnio je član ekspedicije David Harwood, mikropaleontologist sa Sveučilišta Lincoln u Nebraski. Istraživači su otkrili i poznati izdržljivi mikroskopski organizam - dugoživac, popularno nazvan "vodeni medvjedić" ("water bear"). Daljnjom DNA analizom ostataka moći će se s većom preciznošću otkriti identitet svih pronađenih ostataka. 

Youtube/Dugoživac (Water Bear)

Ekspedicija je postigla nešto što do sada nije niti jedna. Otkriće iz subglacijalnog jezera Mercer, koji se nalazi 4000 metara ispod ledenog pokrova, veliko je otkriće jer se do sada jezera na ovom prostoru nisu smatrala pogodnima za život. Prethodnim straživanjem susjednog jezera Whillans, vjerovalo se da jezera ne sadrže ništa više od mikroba. Slawek Tulaczyk s kalifornijskog Sveučilišta zaključuje da je upravo zato ovo istraživanje vrlo intrigirajuće, prenosi Science News. 

Trenutno još nije jasno jesu li pronađena bića originalno živjela na ovom području. "Ako su ove životinje zaista živjele u jezeru Mercer, postoji mogućnost da nekolicina njih i dalje nastanjuje područje. Zanimljivo je razmišljati da život može postojati u ovako ekstremnim uvjetima. Pogotovo u jezeru koje je tisućama godina odsječeno i od oceana i od atmosfere", rekao je Harwood, a prenosi Science News.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.