Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
27. siječnja 2020.
Skupili novac na Kickstarteru

Totalno luda inovacija: Ukrajinci napravili sunčane naočale - od kave

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2019. u 16:50 2019-09-04T16:50:57+02:00

Zelena industrija već koristi otpad od kave za proizvodnju namještaja, šalica, ispisnih boja i biogoriva, ali Havrylenko je pionir u korištenju kave za izradu sunčanih naočala

Ukrajinski brend "Ochis" koji proizvodi naočale otišao je korak dalje s inovativnim rješenjima i napravio sunčane naočale – od kave.

Vođen ambicijom za stvaranjem ekoloških, ali istovremeno modernih sunčanih naočala, izvršni direktor Ochisa, Maksym Havrylenko, eksperimentirao je s raznim biljem poput metvice, peršina i kardamoma, prije nego što je pronašao pravi prirodni materijal u otpadu kave.

Zelena industrija već koristi otpad od kave za proizvodnju namještaja, šalica, ispisnih boja i biogoriva, ali Havrylenko je pionir u korištenju kave za izradu sunčanih naočala, koje mirišu na svježe proizveden napitak, prenosi Reuters.

"Prvo, kava je crna, što je klasična boja sunčanih naočala koja odgovara svemu. Drugo, u svijetu postoji puno osnova za naočale od kave. U svijetu postoji milijun tona kave", rekao je Havrylenko za Reuters.

Havrylenko, koji dolazi iz obitelji optičara i ima 15 godina iskustva u industriji naočala, morao je baciti oko 300 uzoraka prije nego što je stvorio, kako je rekao, savršene sunčane naočale koje su sada dostupne za 78-89 dolara.

Glavna prednost sunčanih naočala, kaže Havrylenko, izrađenih od kave i lana zalijepljenog biljnim uljem je ta što se nakon 10 godina pretvore u gnojivo, piše Reuters.

Na platformi crowdfundinga Kickstarter, prikupili su 13.000 dolara, nadmašivši željenih 10.000 dolara te su privukli kupce iz Sjedinjenih Država, zapadne Europe, Japana i Australije.

Havrylenko navodi kako je samo 10 posto klijenata iz Ukrajine. "Naš super cilj je promovirati u Ukrajini i cijelom svijetu ideju proizvodnje čistih proizvoda i pravilnog odlaganja otpada", poručuje Havrylenko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze