Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
9. prosinca 2019.
Ambiciozni Peking

TAIKONAUTI Kina priprema slanje čovjeka na Mjesec

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2017. u 14:42 2017-06-07T14:42:05+02:00

Napredak kineskog svemirskog programa prioritet je za Peking, a predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska svemirska sila.

Kina radi »početne« pripreme za slanje čovjeka na Mjesec, prenose kineski državni mediji riječi jednog dužnosnika o najnovijem cilju ambicioznog kineskog programa lunarnog istraživanja.

Kina je 2003. nakon SAD-a i SSSR-a postala treća država koja je poslala čovjeka u svemir u raketi. Svoje planove za istraživanje Mjeseca pokazala je 2013. kad je provela prvo uspješno slijetanje na Mjesec s letjelicom Chang'e-3 i roverom Jade Rabbit. Kina 2018. planira poslati i prvu sondu ikad na tamnu stranu Mjeseca.

Yang Liwei, prvi kineski taikonaut (riječ za kineskog astronauta) i zamjenik direktora kineske agencije zadužene za slanje čovjeka u svemir, rekao je da »neće trebati drugo« da put čovjeka na Mjesec dobije službenu potvrdu i sredstva, prenosi državna agencija Xinhua.

Službenik kineske vlade prošle je godine rekao da Kina želi taikonaute dovesti na Zemljin satelit do 2036. godine. Napredak kineskog svemirskog programa prioritet je za Peking, a predsjednik Xi Jinping želi da Kina postane svjetska svemirska sila.

Za to godišnje troši oko 2 milijarde dolara, što je jedna desetina proračuna kakvog ima SAD.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.