Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Ipak nema salmonele

Podravka: Ovlašteni laboratoriji potvrdili zdravstvenu ispravnost Vegete

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2015. u 14:35 2015-07-03T14:35:00+02:00

ZAGREB – Dodatnim analizama tri ovlaštena laboratorija utvrđena je odsutnost bakterije Salmonella spp u serijama Vegete koje su bile u postupku povlačenja, čime je potvrđena zdravstvena ispravnost Vegete, izvijestili su u petak iz Podravke.

Nakon što su akreditirani hrvatski laboratoriji Euroinspekt Croatiakontrola i Nastavni zavod za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar«, već utvrdili odsutnost bakterije Salmonella u Vegeti, danas je Podravka zaprimila i dodatne rezultate analiza serija Vegete koje su bile u postupku povlačenja. 

Analize su zaprimljene od ovlaštenog EU laboratorija Eurofins Lebensmittelanalytik Österreich, njemačkog ovlaštenog laboratorija Dr. Böhm i Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb – nacionalnog referentnog laboratorija za određivanje Salmonelle.

»Svi gore navedeni ovlašteni laboratoriji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella nakon analize proizvoda iz serija Vegete koja je bila u postupku povlačenja s tržišta i time je potvrđena zdravstvena ispravnost tih serija proizvoda Vegete na tržištima«, ističu iz Podravke.

Najavljuju kako će kompanija, nakon primitka novih informacija, pravodobno obavijestiti javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim hrvatskim propisima.Podravka je u srijedu izvijestila o povlačenju Vegete određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tijekom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izoliranom slučaju.

Kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, Podravka je tada samoinicijativno provela aktivnosti povlačenja Vegete od 250 i 500 grama s ta tri tržišta na kojima su se nalazili proizvodni iz tih određenih proizvodnih serija.

Podravka i u današnjem priopćenju ponavlja kako kompanija redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša.

Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane, navodi se u priopćenju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.