Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Mjera predostrožnosti

Zbog sumnje na salmonelu Podravka povlači Vegetu s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke

Zbog sumnje na salmonelu Podravka povlači Vegetu s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke
Zbog sumnje na salmonelu Podravka povlači Vegetu s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2015. u 12:51 2015-07-01T12:51:35+02:00

Podravka će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravodobno informirati javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju

U koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravka u tijeku je proces povlačenja proizvoda Vegeta određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, jer je tijekom rutinske kontrole u Austriji utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima u jednom izoliranom slučaju.

Kako je u srijedu priopćeno iz Podravke, kao mjeru predostrožnosti, a u cilju zaštite potrošača, u toj su kompaniji odlučili samoinicijativno provesti aktivnosti povlačenja Vegete od 250 i 500 grama sa spomenuta tri tržišta na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija.

Podravka je proizvode te proizvodne serije dala na analizu službenim akreditiranim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatiakontrola d.o.o. i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", koji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti i na taj način potvrdili rezultate Podravkinog laboratorija kontrole kvalitete. U tijeku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija, navodi se u priopćenju.

Još se ističe da Podravka redovno i kontinuirano provodi u svojim laboratorijima kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša. Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima Podravke koje se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane.

Podravka će nakon prikupljanja svih relevantnih informacija pravodobno informirati javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, zaključuje se u priopćenju.

Njemačka agencija Dpa objavila je da je savezni ured za zaštitu namirnica izvijestio u ponedjeljak da je primio obavijest tvrtke Podravka International Germany da su povučena pakiranja Vegete od 250 grama s istekom roka trajanja 5. ožujka 2017, 8. ožujka i 9. ožujka iste godine, te pakiranja od 500 grama s istekom roka trajanja 8., 9., 10., 11. i 12. ožujka 2017. godine. Kako se dodaje u toj vijesti, proizvođač je zatražio da se kupljeni proizvodi više ne konzumiraju, a mogu se vratiti i bez potvrde o plaćanju, pri čemu će novac biti vraćen.

Austrijski mediji, pak, pišu da je s austrijskog tržišta povučena 250-gramska Vegeta s istekom roka trajanja 8. ožujka 2017. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.